Psychika?

Dobrý den paní doktorko, již delší dobu se trápím. Od cca 12ti let trpím emetofóbií. A popravdě řečeno jsem od mala vyrůstala v né moc příjemném prostředí (matka alkoholička, hodně sourozenců, hádky atd.) V 18ti letech mě začal každý den bolet žaludek, uvnitř těla mi byla zima, studené ruce i nohy, nechutenctví. Bála jsem se kamkoli jít, protože jsem se bála, že mi bude špatně a že případnou nevolností se někde ztrapním a vlastně se mi ani nikam moc chodit nechtělo díky té neustálé nevolnosti. Byla jsem na gastroskopii 2x, na sonu, odběrech, ale nikdy mi nic nezjistili. Praktická lékařka mi napsala Dogmatil 2x denně a po roce jsem se cítila zase ve formě, takže jsem prášky vysadila. Bylo mi dobře cca 2 roky, jenže cca před rokem se u mě ty samé potíže opět objevily. Je pravda, že jsem prožila pár stresujících období (autoškola, hodně práce, změna práce). Navštívila jsem tedy rovnou Psychiatričku a psycholožku. Byl mi předepsán opět Dogmatil 2x denně a cítím se lépe. Bojím se, ale že až prášek zase vysadím, tak se mi tyto stavy opět po nějaké době vrátí. Můžu se úplně vyléčit? Popravdě řečeno ani nevím o jakou nemoc se může jednat? Jestli to je úzkost, panická porucha, deprese? Nikdo mi to tožiž žádnou diagnózu nesdělil :-(. Předem moc děkuji za Váš čas i odpověď. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Krásný den.Moc a moc si vážím Vaší důvěry,Vašich slov.Nevím,zda já poskytnu něco,co by Vám pomohlo. Žádný člověk nemůže ve svém životě oddělit minulost a současnost,to,co prožil,má zapsáno v řeči vzpomínek-a ty jsou nejen "pocitové" /naše nálady/,ale i tělesné/naše fysické projevy/ Jste mladá žena,máte před sebou spoustu dalších dní.Je důležité,abyste nalezla jakýsi pocit vyrovnání se sebou sama,abyste se cítila "v sobě" bezpečně,tedy,nebála se sama sebe.Je dobře,že jste v lékařské péči,že máte vhodné léky.Netrapte se nyní "škaltulkováním"-hledáním "názvů diagnos".Neřešte otázku,co bude,až.. Užívání psychofarmak je většinou déletrvající záležitost,jsou to léky bezpečné.netoxické.Jejich positivní účinky se dostavují právě až při delším užívání. Moc a moc Vám držím palce.Se svým trápením nejste zdaleka sama.Vaše citlivost a vnímavost Vám jistě dává "naoplátku" schopnost čerpat z prožitků přírody,hudby,apod..Využijte toho,co Vám přináší radost..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: