Psychika??

Moc Vám děkuji za odpověď. Jenže... U lékařky jsem byla poprvé před měsícem po viróze(brnění ruky a následné bolesti kostí. byla jsem poslána domů s vitamíny, nepřestalo to, tak mi byla po druhé návštěvě odebrána krev. Vyšlo málo vitamínu D. Když mi lékařka vysvětlovala výsledky krve, zmínila jsem se o neustálích bolestech kostí... prý stres... smířila jsem se s tím. Poté jsem docházela k lékařce i přes svátky (léčila mi okousané prsty, zlozvyk) Další tři týdny byli bez bolesti. Jenže před Vánocemi jsem začala mít obavu ze znamének a opět nastalo neustálé sledování. I já si u lékařky příjdu jako hypochond, protože jsem hypochondr. Nechci tam prostě lézt už po desáté... Má doktorka tedy ví o všem, i o mém psychyckém stavu i o mích obavách. Mamka říká že mi prostě nemohou každý měsíc brát krev a bolesti mi nevěří... Tedy věří, ale myslí si že jsou psychycké, mamka má totiž panickou úzkostnou poruch. Abych se přiznala, já sama nevím jestli je to psychycky, nebo doopravdy. Ale já nechci něco zanedbat. Jsem objednaná na ortopedii a neurologii, jenže až v únoru. Prosím poraďte jak se mám do té doby uklidnit? Nebo mám opravdu opět zajít k doktorce? Nebo si jít pro žádanku na psychyatrii? Omlouvám se že obtěžuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, neomlouvejte se, samozřejmě neobtěžujete. Je dobře, že máte naplánováno vyšetření specialisty - bolesti kostí je třeba nebrat na lehkou váhu, ale obecně lze říci, že jejich příčin může být mnoho a je nepravděpodobné, že by se za tím skrývalo nějaké vážnější onemocnění (může jít např. o tzv. "růstovou" bolest). Příslušné vysvětlení stavu Vám podle mého názoru měla poskytnout Vaše dětská lékařka - už podle jí samotnou provedeného tělesného vyšetření a základních krevních testů (nevím ale, co vše Vám bylo testováno...) lze říci mnoho, věřím, že dostatečné vysvětlení by Vaše obavy alespoň zčásti rozptýlilo. Jinak, vzhledem k tomu, že sama vnímáte část problému jako "od hlavy" a obavy a úzkost Vám dosti nepříjemně zasahují do života, domnívám se, že konsultace psychiatra (a v návaznosti na to psychologa-psychoterapeuta) je zcela na místě.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: