Psychika? extrasystoly? - náhlé stažení na hrudníku

Dobrý den, mám takový problém, který mi začal zhruba před měsícem před maturitou. Ležel jsem úplně v klidu na gauči, když najednou se mi jakoby stáhl hrudník u hrudní kosti, rychle jsem si sáhl na krk a zjistil jsem, že mi vynechal asi na 1-2 vteřiny tep, pak začal úplně normálně pravidelně bít ( snad jen rychleji), pak se to samé opakovalo znovu....a potom už dobré. Od té doby jsou z toho velmi neklidný a nervózní. Nemohl jsem v noci spát protože v noci mi silně a rychle bušilo srdce. Navštívil jsem lékaře, který mě odeslal na internu, kde mi dělali EKG. Vše bylo v pořádku, doktor mě asi 2 minuty poslouchal a řekl že nemám ani náznak arytmie či nedomykavosti...zkrátka že moje srdce je zdravé - diagnoza: vyšší tlak a nervy v kýblu. Jsem prý uplně zdravý, můžu sportovat atd... Jenže od té doby se mi stává, že když se uklidním a soustředím se tak jsem schopen cítit vlastní tep aniž bych si měril puls, také když si lehnu tak cítím puls jakoby v břiše nebo v podbřišku. Je to nepříjemné a co je nejhorší, občas (nikdy nedokážu odhadnout kdy) se mi stane to s tím stažením na hrudi, vynecháním tepu a pak dobré. Ztratil jsem sebevědomí, co se týče sportu protože se stále bojím, abych se při výkonu neskácel mrtvý na zem. Chodím sice běhat a uběhnu i třeba 4km a uplně bez potíží. Úplně na všechny potíže zapomenu, sednu si k PC a najednou stažení hrudi a vynechání tepu a nervy zase v kýblu. Řekněte mi pane nebo paní doktorko prosím: Kdybych měl nějakou vážnou arytmii nebo něco co mne ohrožuje na životě, mohl bych takhle běhat či sportovat bez obtíží? Jsou tyto příznaky co popisuji jen extrasystoly z případného stresu? Je mi 19, nikdy žádné obtíže, 185cm, 73kg. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše potíže budou pravděpodobně extrasystoly. Pokud uběhnete 4 km bez obtíží, nepůjde o onemocnění srdce. Extrasystoly se zhoršují při stresu, nervozitě atd. Myslím si, že další vyšetření bude pouze způsobovat další nejistotu a nic nepřinese. Vím, že je těžké na některé věci nemyslet, ale pravděpodobnost, že zemřete je stejná, jako že vyhrajete ve Sportce. Vždy nějaká je, ale je tak malá, že se jí nemusíte zabývat. Držím palce, ať se vše zlepší.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: