Psychika,nezvyklé bolesti

Dobrý den, je mi 17 let. V roce 2013 jsem měla takový "záchvat", kdy jsem nemohla dýchat, bušilo mi srdce, klepaly se mi končetiny, motala hlava, omdlívala jsem. Skoro jsem si myslela, že umírám. V nemocnici mi řekli, že to mohl být příznak anémie na kterou taky trpím. Vždy jsem byla stresant, ale od té doby jsem si já i moje okolí všimlo, že jsem o hodně víc v nepohodě. Když jedu autobusem automaticky si myslím, že se vybouráme, to samé v autě. Doma se zamykám a když jsem doma sama projdu všechny místnosti s nožem v ruce s přesvědčením, že se tam někdo schovává. Stanování někde v přírodě jako před dvěma lety už pro mě nepřipadá v úvahu, protože se bojím, že nás někdo zabije. Když to tak vidím jak to píšu, příjdu si jak blázen, ale v té chvíli jsem o tom prostě přesvědčená. Takže jsem v podstatě každý den vystresovaná a do toho ještě stresy z rodiny, školy..Asi v září nebo říjnu jsem dostala ten "svůj záchvat" znovu. Tentokrát se mi sevřel píchnutím na hrudi dech pokaždé když jsem se nadechla, když jsem vydechla tak ne. Potom přišel pocit že nedýchám a pak klepavka končetin to trvalo, ne jako před tím 30-45 minut, ale tak 15 minut. Můj doktor mě objednal k psychiatrovi, ten mi diagnostikoval panickou úzkost a předepsal mi Zooloft 1x denně a Neurol 1/2 prášku-1 celý jen v případě záchvatu. Zooloft jsem brala od listopadu do konce prosince, cítila jsem změnu, že tolik nemyslím na ty hrůzy, nebo že myslím, ale nepřipouštím si to. Pak mi ale každý začal říkat, bude ti 18 a už se cpeš práškama jak v 60ti? A já si řekla, že se mi to vážně nelíbí..Tak jsem už celý leden neměla ani jeden zooloft a příjde mi, že se mi ty představy a stres zase vrací. Beru antikoncepci od 15ti let ale párkrát se mi stane, že zapomenu a nevezmu jí. Mám i přítele se kterým mám pravidelný sex bez ochrany ale snažíme se aby neejakuloval do mě. Minulý týden mě ale celých 7 dní bolela hlava a bylo mi na zvracení. Podívala jsem se do menstruačního kalendáře a zjistila jsem že se mi menstruace zpozdila asi o 12 dní, někdy se zpozdí o 2-3 dny ale 12, to se mi nikdy nestalo. Před dvěma dny jsem šla spát a trochu se mi motala hlava ale usnula jsem. Asi ve 2:00 jsem se probudila na to, že jsem skoro nevěděla kde jsem a celá jsem se klepala, kručelo mi v břiše ale hlad jsem neměla. Nemohla jsem skoro dojít na záchod. I včera v noci se mi stalo to samé. I přes den se cítím slabá, motá se mi hlava, bolí mě hlava a prsa. Myslíte, že mi hrozí těhotenství nebo je to vysazením léků na psychiku? Předem děkuji za odpověď. Gabriela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Gabrielo, potíže, které popisujete s největší pravděpodobností svědčí pro panické úzkostné ataky. Je moc dobře, že jste již psychiatra navštívila. Není úplně v pořádku, že jste si léky sama vysadila. Vždy - jak nasazení, tak vysazení léků- by mělo být konzultováno s odborníkem- v tomto případě s psychiatrem. Proto bych se v současné době přikláněla k tomu, abyste znovu za psychiatrem zašla a s problémem se mu svěřila. zároveň by byla vhodná kombinace psychiatra s psychologem. Podle recenzí si u vás zkuste najít vhodného psychologa, svěřit se mu s problémem. Jsou prostředky a způsoby, které vedou k řešení vaší situace- je to záležitost, která je poměrně dobře řešitelná. Psycholog vám pomůže najít cestu, bude vás na ní provázet a jsem přesvědčená, že společně naleznete způsob, jak vše řešit. Co se týká vašeho dotazu ohledně případného těhotenství, tak samozřejmě toto vyloučit nemůžu. pro váš klid by bylo jistě možné udělat to, že navštívíte gynekologa a ten s téměř 100% jistotou vám umí zjistit jak na tom jste. Je ale pravda, že potíže, které popisujete mohou souviset s vaším nynějším psychickým stavem, kdy nejste v úplné pohodě. pokud byste se chtěla dozvědět více o panických atakách ( příčiny, příznaky i řešení) opatřete si knihu Jak překonat panické ataky, kde jistě najdete odpovědi na vaše otázky. Ještě to shrnu : navštivte psychiatra a řekněte mu popravdě jak jste užívala léky i jaké máte současné potíže. Najděte si psychologa, který souběžně s psychiatrickým zabezpečením vám pomůže s řešením panické úzkosti. Na závěr bych ještě chtěla zdůraznit, že léky, které popřípadě od psychiatra dostanete, vůbec nemusí být celoživotní záležitostí. Není v zájmu psychiatra, abyste polykala chemii zbytečně. Pokud uvidí, že se váš stav stabilizuje, může postupně dávky léků snižovat a dokonce může léky vysadit úplně. Toto vše by ale mělo být výhradně na uvážení psychiatra. Myslím, že situaci zvládnete a k tomu vám přeji dostatek trpělivosti a klidu.

Mgr. Miroslava Hruboňová
Mgr. Miroslava Hruboňová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství Mgr. Miroslava Hruboňová

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: