Psychofarmaka v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na slučitelnost s těhotenstvím u 2 skupin léků - na uklidnění (např. alprazolamum) a na spaní (např. zolpidemi tartras). Existují v těchto skupinách nějaké, které neublíží (při výjimečném užití)? Resp. jak je to v období, kdy se žena o početí teprve pokouší a zatím nemá důvod domnívat se, že těhotná opravdu je - tedy řekněme během prvních dvou týdnů od početí, než ji upozorní výpadek menstruace. Velice Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, obě skupiny léků se užívají při úzkostných stavech a ke krátkodobé léčbě nespavosti. Tzn , že i mimo těhotenství se užívají pouze po nezbytně nutnou dobu. V těhotenství jen ve vyjímečných případech (velké psychické vypětí) a jen krátkodobě. V době, kdy žena plánuje těhotenství, je mimo jiné potřeba vysadit všechny možné škodliviny, které by měly negativní vliv na vznikající plod. Pokud by se stalo, že žena otěhotní v době, kdy užívá některý z těchto léků, jehož vliv by byl škodlivý na vznikající plod, s velkou pravděpodobností dojde ke spontánnímu potratu. Mnohdy se projeví jen opožděnou menstruací. Proto Vám doporučuji konzultovat všechny léky s lékařem. Při náhodném a jednorázovém užití některého léku se většinou těhotenství vyvíjí dále v úplném pořádku.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: