Psycholog či psychiatr - deprese či osoba?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat smile Můj přítel má zdravotní potíže ohledně krvácení z konečníku, což není ten problém. Řešil to již mnoha vyšetřeními, která ukázala, že je zdráv a bere nějaké prášky na posílení cévek, aby nekrvácel a následně i železo. Zkouší i babské rady. Krvácení ho ale vyčerpává, cvičit nemůže, protože nemá sílu a fyzičku. Problémem je to, že je vyčerpán zdravotně, fyzicky a to má za následek jeho nálady. A to je ten problém... Máme sedmiletého psa a nyní dvouletého syna. Přítel byl vždy nějak v pohodě, ale bohužel nyní je prostě mimo. Náš syn jako každé dítě brečí, pes kňučí, já potřebuji pomoci, dům potřebuje opravovat atd... A on prostě z ničho nic vyjede, neřekne, že mu není dobře, ale prostě vyjede a nebaví se ani se mnou, ani se synem, s nikým. Potom řekne, že nás má rád a že by bez nás nebyl, ale ty dva - tři dny, když už tedy mluví, tak říká, že chce být sám, že to nevydrží, že je vyždímaný, že nemá sílu, ani nervi na nic a že to nezvládá. Od kamarádky jsem dostala kontakt na psychiatra. Myslíte, že by tam měl jít? Že je to problém opravdu v jeho hlavě? On o tom nechce slyšet, protože říká, že není blázen a pokud mu lékař doporučí psychologa či psychiatra, tak tam půjde, ale ať si tam jdu nejdříve já sama. Můžete mi poradit, zda-li tam mám vůbec chodit, jestli to je problém? No pro mne ano smile Děkuji za odpověď, JP Teď mě ještě napadlo, jestli prostě nemá deprese, tyto stavy se opakují tak po třech týdnech - na ty dva až tři dny. Díky...

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Nesmírně si vážím Vašeho krásného a citlivého přístupu ke světu Vašeho přítele. Člověk je bytost s dimensemi tělesna i duševna /a také duchovna../, každé tělesné trápení nějak souvisí s naší psychickou stabilitou /jsou zde i chemické signály, které propojují například mozkové přenašeče s imunitními mechanismy, takže je k pochopení, proč úzkost a deprese oslabuje obranyschopnost- a naopak, proč člověk vyčerpaný fysicky snadno pociťuje změny nálady, trápí se vnitřním napětím../. Pokud Váš přítel vnímá kontakty s psychoterapeuty jako "nálepky" nedostatku lidských kvalit, bude asi těžko akceptovat takovou radu i od lékaře..Ale je nade vší pochybnost, že právě zralý inteligentní člověk si dokáže připustit, že možnost ventilace vlastních vnitřních pochyb, obtíží v bezpečném neutrálním prostředí je projevem zodpovědnosti k sobě samému a blízkým bytostem..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: