Psychoza

Dobrý den, nedávno jsem odmaturoval a chystám se po prázdnínách na medicínu. V prvním roce na gymnázium jsem dostal před Vánocemi panické záchvaty úzkosti a skončil jsem v nemocnici. Po nástupu do školy se můj stav docela zlepšil, a tak jsem se rozhodl to dál neřešit, i když můj celkový stav nebyl takový jako před tím. Po celé čtyři roky jsem občas dostal menší úzkost a občas jsem měl takové divné myšlenky. Co jsem odmaturoval tak se můj stav docela zhoršil. Dost jsem se uzvařel, jelikož nemám žádné opravdové kamarády, tak jsem přestal chodit i ven, o nic nemám zájem, nic mě nebaví, úzkosti se mi vrátily,sice se chystám na medicínu ale díky tomu, že se cítím nyní špatně, nejsem schopnej odhadnout, jestli to vůbec zvládnu, a tak jsem ztratil jistou perspektivu do budoucna. Jsem docala vztahovačný a občas mám docela divné myšlení. Na internetu jsem si našel příznaky psychozy a schizofrenie a některé na mě docela sedí. Co jsem se o to začal zajímat se moje stavy ještě víc zhoršily, fůrt se sleduju jestli nemám další příznaky, což u mě vyvolává ještě horší stavy. Žádné bludy ani halucinace nemám. Co se týče vnímání, tak si alespoň myslím, že by to mohlo být v pořádku ale přeci jenom mám občas takové divné myšlení, které mě připadá jako takový divný sled myšlenek, které mi připadají jako naprostá blbost ale fůrt mě obtěžují. Nevím už co mám dělat dostal jsem se do takového začerovaného kruhu kde na jedné straně je můj špatný společenský a budoucí život a na druhé tyhle psychické problémy.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jarouši, Vámi popsané potíže jsou zcela jistě důvodem ke konsultaci lékaře. Rozumný postup je zamířit k Vašemu praktickému lékaři (už jste s ním o problému v minulých letech hovořil, řešili jste to nějak?), který stav základním způsobem zhodnotí a doporučí Vám vhodný postup (kam se obrátit ke specialistovi a jak je to naléhavé), event. pokud stav uzavře jako úzkostnou či depresivní poruchu (bez známek ukazujících na psychózu), můžete se event. na léčbě (farmakoterapii, psychoterapii) domluvit rovnou s ním. Vzhledem k trvání potíží a popsanému průběhu je ale dle mého názoru vhodné znát názor specialisty - psychiatra. Návštěvu lékaře neodkládejte - Váš stav je určitě možno vhodným postupem zlepšit, ale nějaký čas to trvá a Vy potřebujete být v rozumné "kondici" za 2 měsíce - než nastoupíte do školy...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x