Psychóza

Dobrý den, mám takový zvláštní dotaz. Ale nenapadá mne jakou cestou se mám ubírat a své sestře pomoci. Moje sestra žije v ústavu pro vážně nemocné. Cca před 8lety se začaly u ní projevovat příznaky demence, zapomněla návyky, běžné činnosti..Nakonec se to zhoršilo natolik, že musela být umístěna do ústavu, je tam asi 7 let, její stav se neustále zhoršuje, sice chodí, ale neartikuluje, nevnímá, má zavedenu sondu do žaludku. Ani nevím, jestli mne poznává, usmívá se, ale usmívá se na každého, i slzy se objeví. Nenapadá mne ani jedna věc, kterou bych jí mohla zpříjemnit její život. Dělali jí všechna možná vyšetření, opravdu rozsáhlá a závěr je překvapivě jen psychóza, Alz.choroba to není. Jsem laik, ale žila jsem v naději, že psychóza se dá celkem úspěšně léčit, že člověk je schopen někdy i plnohodnotného života. Ale ona je jen chodící hadrová panenka. Nereaguje na slova, zvuky, TV nic. Občas nějaké slovo řekne nebo se začne smát, někdy prý hrozně brečí. Hlavně celý problém je v tom, že je umístěná v zahraničí, takže jazyková bariéra. Já si ráda zaplatím nějakou konzultaci u českého specialisty, ale nevím, čím mám začít. Co si mám nechat vypsat z její dokumentace, na co se ptát...?Chtěla bych jí pomoci, ale já pořád ani pořádně nevím, co jí je. Ale její stav se stále zhoršuje. Péče o ní je na vysoké úrovni. Ale já pořád mám v sobě naději, že se vyléčí, když je to "jen" psychóza. Vůbec nevím, kde začít. V ambulancích se se mnou bavit nebudou, mají našvihané termíny, já jsem třetí osoba, a toto je v zahraničí, ale snad nějaký soukromník, kde to zaplatím, mi snad může dát radu anebo vysvětlit její stav? Mně je divné, že psychóza může takhle daleko dojít, ono to vypadá přesně jak Alz.choroba v posledním stadiu. Taky jsem byla smířená s tím, že Alz.ch. je nevyléčitelná, že jí není pomoci, teprve nedávno jsem se dozvěděla, že to je jen psychóza. Už první příznaky se u ní projevily v jejích 56letech po smrti manžela. Děkuji hrozně moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, po pravdě řečeno těžko říct. ALzheimerova choroba se pozná z 90% na CT nebo na rezonanci, kdežto psychóza ne. Nicméně budeme li vycházet z příznaků schizofrenie tak ta může mít kromě pozitivních příznaků (halucinace, bludy, neklid atd...) i příznaky negativní , což znamená stažení do sebe, nemluvnost, otupění nemocí, až po poruchy kognitivních funkcí, dokonce v minulém století byla nazývána dementia preacox (předčasná demence) . Teoreticky těžké formy schizofrenie mohou udělat vámi popisovaný klinický obraz. Nicméně bylo by asi dobré se napít přímo u pramene (nevím co je to "ústav pro vážně nemocné" ) a zeptat se na to přímo lékaře, který sestru léčí. S pozdravem MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: