Pth

Dobry den, ked som mal 12 rokov detska lekarka bola presvedcena, ze mam hyperfunkciu stitnej zlazy a dala mi vysetrit T3 a T4 na stitnu zlazu. Bola prekvapena, ze boli v poriadku, lebo som bol chudy oproti vrstevnikom a usudila, ze to bude asi rychly dedicny metabolizmus. Odstupom rokov sa mi vytvorila tetania a stale som chudy, napriek vsemoznej snahe pribrat. Chcem sa spytat ci nahodou netreba zahrnut podozrenie na hypofunkciu pristitnych teliesok PTH, ktore riadia vapnik. Ak su T3 a T4 v poriadku tak aj automaticky je v poriadku aj PTH a netreba ho vysetrovat? Viem, ze Vas napadnu viacere mozne priciny, no nejde mi o stanovenie diagnozy, ale zaujima ma presna tato suvislost medzi T3, T4, PTH. Dakujem za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Emile. Trochu si pletete dvě nemoci do kupy. Hormóny TSH, T3 a T4 se vyšetřují při hypertyróze- tj. zvýšené funkci štítné žlázy. Hypertyreóza se projevuje krom váhového úbytku i nadměrným pocením, návaly horka, bušením srdce, neklidem....Pokuď tyto příznaky nemáte, tak nejspíš hypertyreózou netrpíte. Hormon PTH se zvyšuje při nadměrné funkci přištítných tělísek, ne štítné žlázy. PTH je důležitý pro kostní metabolizmus, rovnováhu vápniku a fosforu v těle a s váhovým úbytkem vůbec nesouvisí. Suma sumarum: pokuď chcete pátrat po příčině váhového úbytku, není třeba vyšetřovat hormon PTH. Pokuď máte stabilní váhu, ale nehubnete, tak bych Vám poradila, aby jste nepátral, proč jste hubený, a zvýšil svou svalovou hmotu pravidelným cvičením.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x