Puchýř s podlitinou

Dobrý den,již jsem zde jeden podobný dotaz ohledně krvavého puchýře našla, nicméně se musím zeptat. Jsem diabetička, obvykle nosím takovou obuv, ze které žádné otlaky nemívám. Avšak v poslední době se mi glykemie zvýšily, mně to znepokojuje, ale obě mé lékařky na diabetologii mi řekly, že je to takto v pořádku. Já jsem jiného názoru. A teď dotaz na Vás, nyní se mi vytvořil puchýř s podlitinou, jestli to tak mohu nazvat. Není to nic příjemného, ale chci se zeptat, v jakém případě se toto může vytvořit. Nikdy předtím, než mi cukrovku zjistili (před 5,5 lety), jsem nic takového neměla. Je to vůbec normální? Samozřejmě vím, že pokud diabetik bude mít častěji puchýře na nohou nebo se mu stane nějaký úraz, může o nohu, příp. o obě končetiny amputancí přijít. Proto se bojím jít k lékaři, přestože vím, že mi to doporučíte už kvůli diabetu. Ovšem ráda bych znala Váš názor, jak moc tento stav může být v mém případě vážný. Děkuji Vám předem za Váš čas a odpověď. S pozdravem Petra

Odpověď odborníka:

Trofika, výživa tkání u diabetika je pozměněna, a ne plně závisí na hladině cukru v krvi. Péče o nohy je jeden z nejhlavnějších úkolú pacienta s cukrovkou. Nohy musejí být jako v bavlnce. Ani příliš vysušování není užitečné. samomazací funkce kůže je na místě. Pokud již půchýř existuje je na prosto bezpodmínečné zajít na chirurgickou ambulanci k ošetření. Z puchýře může snadno dojít ke vzniku zánětu lymfatických cest a uzlin a infekce se může šířit dále. Zajděte ještě dnes na chirurgickou ambulanci ve svém bydlišti k ošetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: