Punkce

Dobrý den, ptám se opět ohledně té velké cysty. Dcera se narodila a zatím to vypadá bez následků - neurologických. Jako možná alternativa se jeví punkce dokud nesrostou lebeční švy. Nicméně se nám doktoři vyhábají a speciálně na otázku jaké jsou možné komplikace a vedlejší následky punkce? Jak jsou pravděpodobné? díky předem za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se obávají lékaři, kteří cystu viděli, odpovědět na možné komplikace, je to pro mne o to problematičtější. Samotná punkce sebou nese riziko krvácení, toto by asi nemuselo být příliš velké. Otázkou je spíše, jak zareaguje na změnu tlaku v lebce mozek. Předpokládám, že tedy punkce je jen alternativou, v případě, že se cysta bude zvětšovat nebo budou známky útlaku, tedy pokud se bude klinicky projevovat. Jinak u dospělých lidí je arachnodiální cysta také občasným nálezem, často náhodným při CT provedeném z jiných důvodů a většinou se neřeší. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: