Punkcia cysty na vaječníku

Dobrý den, mám 22 rokov a už rok mám na lavom vaječníku cystu velkosti cca 5,5 cm. menstruaciu mam pravidelnu a občas mám mierne pobolievanie v podbrušku. S lekárom som sa dohodla na punkcii cysty v celkovej narkoze. zákrok ma čaká tento tyzden. mám ale obrovsky strach z komplikacii, prípadne z toho že to bude mať negativny vplyv na funkčnost vaječníkov. detičky ešte nemáme ale velmi po nich túžime. prosím vám pekne, aké sú riziká tohto zákroku? môže to znížiť funkciu mojich vaječníkov? za odved velmi pekne dakujem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte na vaječníku cystu, která sama nemizí, je rozhodně dobré cystu odstranit. To se nejčasteji dělá laparoskopicky. Pokud se pacientka s lékařem domluví, je i pouhá punkce cysty a odsátí jejího obsahu možnou alternativou. Riziko je ale hlavně v možnosti, že se cysta opět naplní. Kromě rizik s celkovou narkózou, může operační zákrok komplikovat krvácení, infekce a podobně. V naprosté většině případů ale zákroky probíhají bez komplikací a bez vlivu na budoucí zdravotní stav ženy.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: