Pupínky na rtech

Dobrý den, asi od úterý 9.12. mě trápí pupínky na puse, prvně bylo pár pupínků a vysušenější rty, rty jsem mazala normálně balzámem na rty a konopnou vazelínou. Postupně se to zhoršovalo a pupínky se udělaly i vedle pusy. Od úterý jsem měla mimo jiné i úplně suché fleky pod očima, ty jsem mazala mastí calcium pantithencum a už jsou pryč, ty také svěděly a proto jsem si brala zodak po půlkách. V pátek ráno jsem se probrala s úplně nateklým rtem a pupínky byli o trochu rozsáhlejší. S tím jsem šla do lékárny kde na mě koukaly jak z jara a daly mi mast Fenistil, to se mi nějak nezdálo, ale bohužel jsem si to tím namazala a tím i o dost zhoršila. V sobotu ráno jsem měla bolavé a úplně vysušené rty s pupínky na rtech i okolo. Zašla jsem do lékárny a koupila si vazelínu a nějaký balzám na rty z lékárny, pani prodavačka se zmínila něco co Infadolanu, ten mám doma, tak jsem si s ním rty namazala na noc, celou sobotu jsem je mazala vazelínou, nepomáhala to, na noc jsem dala Infadolan a mažu ho i celý dnešek, na suchou pusu pomohl hodně, ta už nebolí, ale pupínky na puse jsou pořád a dost svědí, zodak už nemám, ale mám dithiaden, tak si ho beru tak čtvrtku přes den a půlku na noc, aby přešlo svědění. Rty mažu Infadolanem. Nevíte, co by to mohlo být a hlavně zda mi stačí na mazání Infadolan, aby mi pupínky ze rtů a z okolí rtů zmizely a hlavně aby o už přestalo svědět, je to strašný. 1. obrázek je z pátka a 2. z dneška. Předem děkuj za odpověď a radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zřejmě se jednalo o opar, který je způsoben viry. Může se šířit ze rtu na kůži, projevy svědí, pálí, bolí a může být přítomen otok. Opar většinou se hojí do týdne, u rozsáhlejších projevů je nutná celková léčba léky. Na suché fleky pod očima a na kůži mohou vznikat jako následek nedostatečného promazání kůže, používáním nevhodných kosmetických produktů nebo jako alergické reakce. K promazávání je vhodná žlutá vazelína, ambiderman, calcium panthotenicum. Zjistit možnou příčinu je nutné.

MUDr. Lucie Růžičková Jarešová
MUDr. Lucie Růžičková Jarešová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: L - DermaMedEst s.r.o

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Snížit rizika spojená s cílenou léčbou může i sám pacient
Články: Snížit rizika spojená s cílenou léčbou může i sám pacient
Ačkoliv je biologická léčba...
Chronická rýma: můžete skončit i na operačním sále!
Články: Chronická rýma: můžete skončit i na operačním sále!
Myslíte si, že rýmu stačí...
Tuberkulinový test
Články: Tuberkulinový test
Tuberkulinový test je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Mléčný a trvalý chrup
Články: Mléčný a trvalý chrup
Lidé mají zuby dětské...
Lidé s depresemi více kouří
Články: Lidé s depresemi více kouří
Někteří odborníci se...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: