Purulentní peritonitis

Dobrý den, před 3 týdny jsem podstoupila LSK pro podezření na akutní apendicitis. O zánět sl. střeva se nejednalo, ale odstranili ho. Místo toho v okolí slepého střeva, pod játry a žaludkem nález menšího množství nazelenalé tekutiny, proto provedena horní střední laparotomie, revize per. dutiny, stěr na kultivaci byl negativní, provedeno zanoření Meckel. divertiklu, 4 x Redon, ATB terapie. Příčina se nenašla, uzavřeno jako primární purulentní peritonitis, další pooperační průběh bez komplikací, doporučili mi jen žlučníkovou dietu pro zvýšené amylázy. Chtěla bych se zeptat, zda je v tomto případě vhodná lázeňská léčba, je mi 32 let, jsem po 1 císařském řezu a ještě plánujeme druhé dítě. Mám dodržovat nějaká režimová opatření, za jak dlouho po operaci můžu začít sportovat? Běh, cyklistika, ... Příčina se nenašla, ale nerada bych, aby se to opakovalo, mám podstoupit ještě nějaké vyšetření, např. endoskopie, imunologie, CT? Jestli to s tím může souviset, přes 10 let trpím na opak. IMC a gynekologické záněty, které už nereagují na ATB léčbu, před 3 měsíci jsem byla přeléčena pro nález Chlam. trach. v pochvě. Týden před operací mě bolel žaludek, hlavně v noci a zlepšilo se to, když jsem se najedla. V té době jsem brala Wobenzym 15 tbl. denně na podporu imunity. Můžu pokračovat v užívání i teď po operaci? Děkuji za odpověď, Eva

Odpověď odborníka:

Některé periotonitidy se kromě vyšetření na bakteriologii původem nezjistí. Ale pokud jste měla vyšší amylazy a nález v oblasti podžebří bude se jistě jednat k komplex žlučník, společný žlučovod a slinivka břišní, kde se zánětlivé změny odehrávaly. Peritonitida jako indikace k lázeňské léčbě není uvedena, stav by bylo třeba upřesnit, nalézt příčinu, je možné, že se jednalo o zánět žlučníku s dopadem na slinivku břišní a takto dále léčit a lázeňky postupovat. Plný sport je možno absolvovat po půl roce od operace. Jinak doporučuji se poradit s gastroeneterologem stran režimových a dietních opatření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: