Pytiriasis rosea

Dobrý den, byla jsem na kožním s červenými skvrnkami a byla mi diagnostikovaná pytiriasis rosea a předepsána mastička Fucinar. Jedná se taky o plíseň? Jednou jsem se léčila na plíseň versicolor, kterou jsem si zřejmě způsobila používáním sprchových gelů, protože s pocením problémy nemám. Pytiriasis rosea se mi objevila na břichu a pod prsy, jak dlouho mám mastičku používat? Na internetu jsem si přečetla, že se pytiriasis rosea léčit nemusí, je to pravda? Kde jsem k ní mohla přijít, když mám velmi dobrou hygienu? Děkuji

Odpověď odborníka:

Pokud Vám byla diagnostikována Pityriasis rosea Giber, pak nejde o plíseň. Je to jedna z mála kožních nemocí, která i bez léčby odezní a která se zhoršuje při kontaktu s vodou. Proto doporučujeme omezit koupání, sprchování a ošetřit kůži Imazol krémpastou. Příčina není jednoznačně známá, uvažuje se nejčastěji o zevní infekci např. při použití nově zakoupeného neopraného prádla. Zanechává trvalou imunitu. Onemocnění vícekrát se u Vás neobjeví.

MUDr. Jitka Dobešová
MUDr. Jitka Dobešová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Dermatovenerologická ambulance Nemocnice Šternberk

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: