"boulička" - zvětšená sliznice v nose

Dobrý den (jednou jsem již dotaz pokládala, bylo mi však napsáno, že bez fotky se to dá těžko určit, zasílám tedy dotaz znovu s fotografií), včera jsem si při líčení všimla, že mám v nose zvětšenou část u nosní sliznice ve středu nosu. Když se podívám do jedné dírky je v pořádku - celá průchodná a nic v ní není. Ve druhé mám vystouplou nosní sliznici, dáli se to takto popsat. Není to nejmenší, ale není to ani extra velké. Nicméně je to dost viditelné. Zkrátka to vypadá jako boule, ale nemá to žádný tvar např. ve tvaru hrášku a podobně. Je to zkrátka vystouplý kus na sliznici. Nebo alespoň tak bych to popsala. Zajímalo by mě - co by to mohlo být a zda se mám znepokojovat. Je mi jasné, že 100% jistotu mi dá návštěva lékaře. Nicméně žádné problémy s dýcháním, astmatem, alergiemi, rýmou, nachlazením ani bolestmi hlavy nemám. Nic mě v nose nebolí, krev nesmrkám a rýmou takřka netrpím. (max. při klasickém pár denním nachlazení v zimě). Kdybych si toho nevšimla, ani netuším, že tam něco mám. Zajímalo by mě, zda si myslíte, že je to nebezpečné a je to potřeba řešit, pokud mi to nedělá žádné obtíže a ani o tom v podstatě při normálním fungování nevím. Dočetla jsem se, že by to mohl být jakýsi nosní polyp - ale připadá mi zbytečné to řešit, když nemám s nosem žádné problémy a neztěžuje mi to dýchání. Jde o to, jestli se mám znepokojovat nebo zda se to dá například nosními výplachy nebo něčím uklidnit a "zahojit"? Jediné, čeho se bojím je to, aby to nebyl nějaký "nádor", jinak mi to žádné problémy ani nic nedělá a připadá mi právě proto návštěva lékaře zbytečná a proto píši sem k Vám. Také se mi nechce k lékaři i z toho důvodu, aby mi neporadil odstranění - což nechci, když mi to nedělá žádné obtíže - a pokud to není nebezpečné, připadá mi to jako zbytečný zásah do těla. Popřípadě by mě zajímalo - při jakých obtížích, kdyby se nějaké vyskytly - je nutné navštívit lékaře a je místo pro znepokojení? Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Vážená slečno/paní Moniko, z obrázku zaostřeného na chloupky v nosním průduchu nelze spolehlivě určit, o jakou změnu nosní sliznice v oblasti přepážky se jedná. Doporučuji Vám vyhledat ORL ambulanci. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: