Rada - zánět žil nebo borreliosa

Dobrý den, týden mám červený flek velikosti dlaně z vnitřní strany pod kolenem. Bylo to bolestivé, proto jsem šla na pohotovost, a tam mi sdělili, že se jedná o povrchní zánět žil, naordinovali mazání Lioton 1000 s tím, že mám jít na kontrolu k obvodní lékařce. U obvodní lékařky mi bylo řečeno že se jedná o boreliozu, aniž by mi vzali krev. A narodinovali Doxybene - na 20 dní. Nevím, která diagnoza je správná, popř. jak by měli doktoři postupovat. Předem moc děkuji za radu, Jaroslava

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bez možnosti Vás osobně vyšetřit těžko takto na dálku diagnosu přesně stanovit. Rozdíl mezi kožními změnami při povrchovém zánětu žil a při borreliose je ale obvykle zřejmý, takže by to Váš ošetřující lékař měl být schopen dobře rozlišit. Bolestivost není pro zarudnutí při borreliose typická, na druhou stranu zánět žil bývá spíše zarudlý pruh podél žíly, než okrouhlý "flek". Problém může být způsoben i něčím jiným (třeba bakteriálním zánětem kůže z drobného poranění aj.). Pokud se o borreliosu jedná, pak to, že Vám nebyly provedeny krevní testy je správné - při časných kožních projevech nákazy se ATB nasazují jen na základě tělesného vyšetření (krevní testy nemusí být v tu dobu ještě pozitivní a vyjdou-li tedy normálně, nákazu to nevylučuje), volba antibiotik i doba léčby by byla také správná. Pokud máte pochybnosti, doporučuji situaci probrat znovu s Vaší praktickou lékařkou a nechat si to vysvětlit i od ní, jistě Vám objasní, proč se pro daný postup rozhodla. A obecně bych považovat za rozumnější se řídit spíše názorem lékaře, který Vás více zná, než výsledkem rychlého jednorázového vyšetření na pohotovosti... Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Uroinfekce
Články: Uroinfekce
Bolest při močení může být...
Co to znamená „normální osídlení kůže a sliznic“?
Vedlejší účinky biologické léčby často postihují kůži
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání
Články: Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání
Trávíte v nočních hodinách...
Cystoskopie
Články: Cystoskopie
Cystoskopie je endoskopické...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: