Radikulární syndrom c6 l dx

Dobrý den, v lednu 2013 mi byl na ortopedii léčen údajně natažený úpon pravého bicepsu (bolest v paži při napřažení k hodu, otok ramene zepředu, silné křupání v rameni a klíční kosti, bolest pod klíční kostí při nádechu). Po obstřicích se bolest zmenšila a rozsah pohybů zlepšil. V červnu se však po asi měsíčním pozvolném cvičení bolest vracela, pravá paže občas po námaze zrudla, bolest v rameni při vytáčení zápěstí a v krajních polohách, objevilo se výrazné křupání v zádech v oblasti pravé lopatky. V září jsem absolvoval rehabilitaci (především Vojtova metoda) - zlepšení asi 10%, poté jsem pokračoval ve cvičení. V listopadu jsem pociťoval větší bolest pod klíční kosti a v oblasti prsního svalu a pod lopatkou při hlubokém nádechu, křupání ramene a zad stále přetrvávalo, při protahování začala bolest vystřelovat od klíční kosti po vnitřní a zevní ploše nadloktí, předloktí až do 1. a 2. prstu, občasné brnění v prstech. V prosinci jsem tedy navštívil neurologa a bylo zjištěno následující: RTG - dxskoliosa, spondylosa, osteochondrosa disku C5/6, EMG - známky lehkého chronického postižení kořenového C6 vpravo, MR C páteře 18.1.2014 - hernie disku C5/6 paramediálně až foraminálně doprava, s impresí durálního vaku a možným tlakem na kořen C6 vpravo v zúženém foraminu. Neuroformane současně zúžené i spondylogenně. Incip. def. spondyloza. Dx skolioza. Poté následovala návštěva neurochirurga, který zjistil následující: O:neurol.: lucidní, ameningeální, GCS 15, plně orient., spolupracuje, přiměřené psychomotorické tempo, bez faktické poruchy, afebrilní, eupnoický, kadiopulmonálně kompenzován, HNN orient. v normě, HK: fyziol. držení, bez sval. atrofií, normotonie, bet rigidity, hybnost fyziol. rozsahu, C5-8 vpravo mírně snížené, zánikové jevy neg., irit.-spast. jevy neg., taxe přesná, DK bez otoků, p.r. nevyš., DKK: rr. L2-4 symetr., L5-S2 sym., Mingazzini neg., Laségue neg., orientačně bez lateralizace, bez radikulárních bolestí kontinence intaktní, perianogenitální čití zachováno, bez klaudikací, břišní lis +. Byla mi doporučena operace s tím, že když ji nepodstoupím do dvou měsíců, mohl by se můj stav zhoršovat a mohlo by dojít k nevratným změnám. Mám docela strach. Myslíte, že je operace v mém případě opravdu nezbytná a že by správná konzervativní léčba nebyla lepším řešením? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dle Vašeho popisu to vypadá,. že jste opravdu neabsolvoval skutečně cílenou léčbu. Popis změn na RTG,MRI a klincký nález také jednoznačně neukazuijí nezbytnost operačního řešení právě teď. Určitě je na místě pomoc lékaře, zabývajícího se aktivní fyzioterapií , případně fyzioterapetuta na pracovišti, kde je přímá spolupráce s lékařem, nikoliv na dálku. Rizikový pro běžnou fyzioterapii nyní jste. Nelze polemizovat, jak tomu bylo před rokem, to již nedohoníte. Zda je operační zásah nezbytný se při správné léčbě ukáže během - týdnů.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: