Rakovina

Dobrý den Paní doktorko,měla bych prosím pár otázek na které když mi odpovíte budu moc ráda :-). Je mi 33 let,a mám hrozný strach z rakoviny tlustého střeva.Posledních 14 dní mne pořád bolí břicho,mám i nepravidelnou stolici jeden den průjem druhý zácpa a takto se to opakuje,krev vse stolici neregistruji ani v míse ani na papíře,avšsak jsem slyšela že ne vždy je okem patrná a má první otázka se týká na okultní krvácení jestli mi ho lékař v mém věku dá? absolvovala jsem krevní testy,CRP ultrazvuk celeho břicha vše bez patologie,nyní 16.2.jdu bna CT jelikož kolonoskopii pro velkou bolestivost nešlo dokončit.Mám hrozný strach že trpím touto nemocí babička zemřela na tuto nemoc v 45 letech bratr 35 let má crohnovu chorobu takže asi chápete že ten strach tam je.Jak reálná je možnost v mém věku že bych mohla toto onemocnění rakoviny mít? Ještě bych chtěla vědět jestli CT střeva s dvojkontrastní látkou by nádor vidělo jaká je šance? Moc vám děkuji za Vaše odpovědi. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Milá Justýno, test na okultní krvácení by Vám lékař jistě mohl dát, ale je to vyšetření hrubě orientační a pokud máme podezření na nějaké onemocnění tlustého střeva, pak je vždy na místě podrobné vyšetření střeva. Moc ráda bych Vás uklidnila, ale pokud Vaše babička oneemocněla takto mladá, Váš bratr má Crohna, riziko onemocnění tlustého střeva ( a to nemluvím rovnou o rakovině) máte jistě zvýšené oprtoti běžné populaci a je více než vhodné vyšetření provést. Ct vyšetření je vhodné., ale zobrazí dle mého názoru až větší léze. jistě by byla lepší ta koloskopie s možností odběru vzorku ( vhodné i u diagnostiky zánětů), existuje také videokoloskopie ( spolknete kapsli s kamerou), ale ta se asi běžně nedělá. Každopádně koloskopie se dá dělat v analgosedaci, jde o ambulantní vyšetření, píchnou Vám kombinaci léku proti bolesti a na spaní a vy to prostě prospíte, pak se proberete a ani nevíte, že se něco dělo. takže si myslím, že pro Vás ideálně znocu koloskopie v analgosedaci, běžně dostupné a nejlepší pro přehlédnutí střeva. Moc držím palce a věřím, že vše bude OK!!! KK.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: