Rakovina děložního čípku

Dobrý den, dnes jsem byla pro výsledky z konizace a vyšel mi nejhorší stupeň předrakovinových změn - těžká cervikální dysplazie nezařazená jinde. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho trvá, než se z tohoto nejtěžšího stupně stane rakovina? A pokud se změny v rakovinu vyvinou, za jak dlouho mohou začít mestastázovat? A ještě poslední dotaz. Pokud se veškerá postižená tkáň odstraní, může se rakovina vrátit? Kdybych si později popřípadně nechala odstranit celou dělohu, byla bych již v bezpečí? Mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Veronika.

Odpověď odborníka:

Milá Veroniko, vezmu odpovědi od konce, na ty se lépe odpovídá. Ano , pokud se rozhodnete odstranit dělohu, tím vyřešíte riziko rakoviny dělohy a čípku. Dysplazie v oblasti čípku se bohužel může objevit znovu, záleží na vyvolávajících rizikových faktorech, pokud jste HPV pozitivní, pak trvá působení vlivu viru a tedy i možnost vzniku dalších buněčných změn. Rozhodně nekuřte, pokud kouříte! Ano rakovinné buňky, pocházející z dělohy mohou metastazovat ( ale ne ty Vaš, jednalo se jen o "přednádorové"stadium!). Doba za níž dojde k vývoji invazivní rakoviny je velmi individuální, záleží na typu nádoru i na celkovém stavu a rizikových faktorech organismu. Co se týče Vás, nyní jste v pořádku, dbejte pravidelných kontrol na gynekologii, plánujte potomky a ničeho se nebojte! KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: