Rakovina děložního čípku

Dobrý den,na kontroly ke svému doktorovi chodím pravidelně 2x ročně , provádí mi stěry zděložního hrdla. Vše bylo vždy v pořádku. Při poslední kontrole mi zdělil, že že poslední 2 stěry(odebrány vždy po 3 měsících nejsou dobré). Rěkl mi, že to zatím nebudeme nijak řešit a mám přijít za další 3 měsíce na nové stěry. Je to běžný postup? Kamarádce, která měla také podezření na rakovinu dělož. čípku její doktor předepsal nějaké léky. Nerada bych oddalovala případné léčení. Dá se stěr provést dříve než za 3 měsíce? Je mi 31 let, děti jsem zatím neměla. Děkuji za Vaši odpověď a přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, změny, které se na děložním čípku (nejde o rakovinu!!!) objevují mohou mít několik stupňů, podle toho, jak závažné tyto změny jsou se zvolí i léčebný postup. Často také dojde k tomu, že změny samy ustoupí. Je ale zapotřebí změnit životní styl, snížit stres, přestat s kouřením, vyhnout se škodlivým vlivům. Také je dobré snížit konzumaci alkoholu, smažených, mastných a tučných jídel, konzervačních látek a soli. Dále pak zvýšit příjem zeleniny a ovoce, dodržovat pitný režim a podpořit imunitu (je možné použít i některý z potravinových doplňků). Na další kontrole Vám lékař oznámí, zda je vše v pořádku, nebo zda je potřeba další sledování. Pokud by se změny zhoršily, byl by nutný lékařský zákrok - konizace (tomu lze ale uvedenými opatřeními předejít nebo alespoň riziko minimalizovat).

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: