Rakovina kosti

Dobrý den, chtěla jsem se optat. Během ledna se mi udělala prohlubeň na holení kosti 3 cm pod kolenem, občas po větší námaze nebo k večeru jak je to v klidu mě v tom začne po chvílích tupě píchat ale není to každy den, přibližně tak 2 dny apak třeba celý tyden klid. Tak jsem se chtěla optat jestli se vždy dělá v případě rakoviny jen bulka, nebo může být i prohlubeň čili dolíček, jestli je to nějak dědičné, a za jakým doktorem bych si měla dojit vůči nějakým testům i kdyby jen preventivně k obvodnímu nebo je lepší k vlastnímu ortopedovi ? . Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dolík v rámci nádorového onemocnění kostí (primárního, tj. primárně kostního nádoru, nebo sekundárního, tj, metastáz jiného než kostního nádoru) by se hlavně teoreticky mohl tvořit, kdyby docházelo k odbourávání kostní hmoty. Daleko spíše se buď tvoří hmota navíc ("boule"( nebo se kost poškodí bez změny vnějšího tvaru, ale objeví se patologická zlomenina /což nejde nahmatat, ale je to vidět na RTG). Podle popisu obtíží a nálezu se spíše než o nádorové bujení nebo resorpci kosti jedná o poruchu v oblasti svalových úponů na čéšku(kost holenní nebo na poruchu v oblasti přítomných svalů. Lékaře doporučuji vyhledat nejdříve všeobecného, obvodního, aby orientačně posoudil, zda nález souvisí s kostí nebo ne, a podle toho Vás dovyšetřil, včetně případného odeslání k ortopedovi, pokud to bude potřeba.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x