Rakovina nebo angína

Nevěděl jsem kam zaslat mou otázku tak doufám že jsem se trefil.. Je mi 16 a asi 10 dnů mám v krku trochu hleny, ale když ho vykašlu nebo vyplivnu tak je to jenom hlen.. kouřím ale poslední 2-3 měsíce přestávám a už kouřím jen sem tam cca 3 do týdne a někdy ani ne celou cigaretu.. týden před vánoci me bolelo v krku ale chodil sem dál do školy celí týden a v krku sem to měl jako kdyby na angínu ale nakonec jsem to rozchodil bral sem na to něco jako strepsil a jox ve spreji a nebo co by to tak moblo bít? v krku mám takovou bílou tečku velkou tak 1-2mm asi a potom takovou bílou čárku dlouhou asi 3-4mm a širokou asi 1mm nebo je to angína a vrací se mi? žádné další příznaky nemám a když třeba dokouřím tak mám sucho v krku nebo tak něco.. a ještě mám vzadu za pravím uchem asi 5cm za takovou malinkatou bouli není vydět, ale když nakloním hlavu doleva tak vydět je a mám ji asi 1-2 měsíce děkuji za radu a doufám že mi to pomůžete vyřešit

Odpověď odborníka:

Dle popisovaných příznaků se s největší pravděpodobností jedná o infekci v oblasti mandlí, hrtanu či nosohltanu. To je samozřejmě zcela běžná záležitost, zejména v těchto měsících. Tyto infekce mohou mít akutní průběh s horečkami ("angina"), ale mohou mít i méně dramatický, zato vleklý průběh, jako je tomu u Vás. Mohou být způsobeny infekčním agens - bakterií nebo virem, ale podílet se může třeba i alergie nebo dráždění např. kouřem. Z vážnějšího onemocnění strach nemějte, to je mnohem, opravdu mnohem méně pravděpodobné a mělo by asi i trochu jiné příznaky. Nicméně jelikož se Vaše potíže již nějakou dobu táhnou, spíše než samoléčbu doporučuji vyhledat lékaře (Vašeho praktického příp. ORL), který provede vyšetření optimálně včetně výtěru z krku. Na základě jeho výsledku pak posoudí, jestli je na místě léčba antibiotiky (pokud by se zjistila přítomnost patologických bakterií). Doporučuji přestat s kouřením úplně - i pár cigaret týdně situaci zhorší. Jako samoléčbu kromě různých pastilek, které jsou k volnému zakoupení v lékárně, můžete kloktat heřmánkem, šalvějí nebo obyčejným slaným roztokem. K volnému zakoupení je i preparát Bioparox, to je vlastně již antibiotikum, i když působí pouze místně - doporučuji spíše po vyšetření lékařem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Děkuji | Od: RiverXX@seznam.cz | 30.12.2013 22:22
děkuji za radu
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: