Rakovina plic

dobrý den,mám rakovinu plic (CA bronchogenes I.dx. adenoca,st. IV,EGFR mutace negat. ,generalizace do skeletu ( kost křížová dx). byl jsem již na 7-mé chemoterapii Alimtou,,snáším ji dobře a vrátil jsem se do zaměstnání.Nedávno mi však začala bolet kostrč při námaze a předklonu.Dle CT mám osteosklerotické ložisko v obratl. těle L3 o vel. 11 mm. Chtěl bych se zeptat,jak radikálněji zmírnit bolest kostrče,užívám Brufen a pod.,ale to mi nepřipadá jako dobré dlouhodobé řešení.Co jsem četl na internetu, pomůže prý několik sezení ozařovaní páteře. Děkuji za radu

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Darko. Možnost radioterapie s analgetickým zaměřením proberte se svým ošetřujícím lékařem, je třeba znát více detailů, aby bylo možno posoudit, zda se to k Vaší situaci hodí. Vzhledem k závažnosti Vašeho stavu je ale třeba říci, že bez užití analgetik se postup pravděpodobně neobejde - vhodné léky na bolest je možno užívat dlouhodobě, pokud Vám zabere malá dávka ibuprofenu a snášíte jej dobře (nemáte např. žaludeční potíže), pak jej klidně berte, pokud by ale bolest nebyla dostatečně ztlumena, domluvte se s ošetřujícím lékařem na předpisu jiných analgetik.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: