Rakovina plic

Dobrý den, měl bych dotaz: mám velký strach o svého otce, protože cca od Listopadu má problémy s kašlem, začalo to tak, že z ničeho nic dostal suchý kašel přes noc, pořád to nechával nešel k lékaři - přecházel to. Potom chvíli měl klid, a zase po chvíli se mu to vrátilo. a takhle asi po 3×. Vykašlával hleny, ale ne moc, ne krvavé. K tomu mu nebylo celkově dobře. Pálili ho oči atd.. Dnes šel k lékaři ten mu nasadil antibiotika, a poslal ho na RTG plic. NIKDY NEKOUŘIL. Zítra si máme zavolat na výsledky. Chci se zeptat zda se máme obávat rakoviny nebo to je jen nějakej bacil který se vrací. V noci nezakašle ani jednou, ale ve dne ho to docela bere. Má za sebou první dávku antibiotik, a říká že se mu docela ulevilo. Děkuji za odpověď co by to mohlo být.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Jaroslave, děkuji Vám za dotaz. Podle toho, jak průběh popisujete, to vypadá na respirační infekci /zánět průdušek nebo zápal plic/ - to ovšem může posoudit lékař, který tatínka i klinicky vyšetřil /poslechl si průdušky, plíce/, RTG snímek posoudí přítomnost zápalu plic event. jiné patologie. Měl tatínek i jiné potíže? Dušnost, bolesti na hrudi? Pokud tatínek udává úlevu po ATB léčbě - předpokládala bych infekční původ potíží. Ještě k tomu kašli: nebere nějaké léky na kašel? Jaké? Můžou ho dráždit k suchému kašli. Ať užívá pouze antitusika - léky proti kašli, např.SINECOD, DITUSTAT event. CODEIN - ten je na předpis. Vydržte do zítřka a všechno se vyjasní. Váš tatínek je příkladem toho, jak se nevyplatí přecházet neškodně vypadající /nejspíš/ infekci. Bez klinického vyšetření a minimálně RTG snímku se ale k diagnostice můžu vyjádřit pouze hypoteticky. Držím Vám palce a napište mi, prosím, zítra, jak vypadal RTG snímek. Jinak, v medicíně se říká, že každému může vždycky být všechno. Tím Vás nijak nechci strašit, jen tím chci nastínit, jak je to obor neexaktní a jak mnoho pokory lékař potřebuje, nikdy si ničím nemůže být jistý. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: