Rakovina plic?

Dobrý den, jsem docela vyděšený z rakoviny plic. Je mi 17 let, kouřím asi 5 let zhruba 15 cigaret denně, už 4 měsíce mám rýmu a suchý dráždivý kašel a do toho se přidala ještě bolest při hlubokém nadechnutí na pravé straně. Byl jsem s tím u své lékařky, kde mě poslechla a řekla, že průdušky mám čisté a ta bolest že je z kašle dala mi antibiotika Fromilid 500 na přeléčení. Kašel už skoro nemám a bolest už je skoro taky pryč, ale jsem velký hypochondr a hned myslím na nejhorší a dočetl jsem se, že to může být i ta rakovina nebo jestli to také může souviset s krční páteří, s kterou mám problémy, děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer Dominiku, postupovala bych stejně jako Vaše paní doktorka. Domnívám se, že všechny příznaky mají souvis s protrahovaným /déletrvajícím/ infektem dýchacích cest /u kuřáků probíhají i běžné respirační infekty hůře nežli u nekuřáků/. Pokud byl kašel úporný, suchý, dráždivý, svaly dostaly zabrat, proto ta bolest. Myslím, že nyní jste z toho vyšel dobře, antibiotická léčba účinkovala výborně. Byl jste i na RTG plic? Asi nebyl důvod, pokud nebyl na plicích patologický poslechový nález. Na místě je nyní otázka, jak se Vaše zdraví bude vyvíjet dál, pokud budete pokračovat v závislosti na tabáku, tj. v kouření. Pokud si rakovinu plic opravdu nechcete přivodit /což kouřením systematicky děláte/, potom je jedinou cestou abstinence kouření. Kouření mimo jiné způsobuje i jiné nemoci - CHOPN /chronickou obstrukční plicní nemoc - také ošklivá nemoc, s těžkými komplikacemi, v terminálních stádiích se pacient neobejde bez kyslíkového přístroje, projde pár kroků, jinak má dušnost, selhává mu srdce, atd./, rakovina jiných orgánů, infarkt myokardu /srdcového svalu/. Jelikož jste začal s kouřením brzy, máte již v sobě nějakou tu nálož cigaret /rizikovost se počítá podle balíčko-roků, tj. kolik let pacient kouřil krabičku denně - např. pokud kouřil 5 let 20 cigaret denně, je to pět balíčko-roků - čím více balíčko-roků, tím větší riziko vzniku rakoviny a jiných nemocí, pochopitelně/. TAKŽE - JSEM RÁDA, ŽE VÁM NYNÍ LÉČBA POMOHLA, DALŠÍM KROKEM JE OVŠEM ÚVAHA O ABSTINENCI KOUŘENÍ, držím Vám palce, věřím, že to zvládnete. Ve fakultních nemocnicích jsou CENTRA PRO ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ /při Plicních klinikách/ - tam můžete začít odvykání za asistence lékaře, který Vám poradí, jak nahradit nikotin a zvládnout abstinenční příznaky. HODNĚ ŠTĚSTÍ. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: