Rakovina plic?

Dobrý den, je mi 18 let za dva měsíce mi bude 19 let. Jsem kuřák. Kouřím od svých 14ti let. První dva roky jsem kouřil méně. Tj : 3-5 cigaret denně. Od svých 16ti let kouřím více cca 5-8 cigaret denně, jak kdy, někdy i méně. Poslední půl rok jsem často hodně zadýchaný a pociťuji rychlý tep srdce, při zátěži a déle trvá, než tep se uklidní. Dá se říct, že jsem sportovec-pravidelně posiluju-půl roku( po vyléčení z mononukleozy) v posilovně a občas hraju fotbal. Zadýchávání není jediný problém, který mě trápí. Často se musím zhluboka nadechnout a delší dobu mě píchá a tlačí v oblasti hrudního koše tj: ( tlačení a píchání se přesouvá a trvá různě v různých časových intervalech,bolest není velká,dá se vydržet někdy i přehlížet,ale je nepříjemná, přijde mi to jako kdybych měl něco v hrudním koši a chtělo by se to dostat ven. Tlačení pociťuji hlavně při nádechu a píchání i při výdechu, ale jak kdy... Někdy mi přijde, že se mi smršťují plíce při výdechu. Co se týče kašle, kašel se mi spustil před dvěma dny, kašel je suchý,nijak extra draždivý. Nejčastěji se mi spustí po cigaretě. Párkrát si odkašlu a kašel přejde. Nesmím zapomenout dodat, že ve svých 13ti letech jsem měl problémy se zády. Neustále jsem je měl bloklé, chodil jsem na rehabilitaci-rehabilitace pomohla jen trošku. Do teď mi neústale křupe v zádech. Zvykl jsem si,už to neřeším. Navážu na ty záda,když jsem to řekl doktorce ve svých 14 letech,že mě občas píchá na plících,řekla mi,že to můžou být mezižeberní svaly,nebo že ta bolest může jít od páteře do hrudního koše... Tyhle problémy mám dosud,ovšem poslední půl rok ve větší míře. Nevím tedy jestli,píchání a tlačení v oblasti hrudního koše je způsobeno kouřením,nebo pořád špatnými zády. Jsem hypochondr,takže se bojím aby to nebyla rakovina plic. Chtěl bych se Vás tedy zeptat,jestli je možné v mém věku dostat rakovinu plic ? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Tomáši,
je mi líto, ale příznaky, které popisujete, nelze takto na dálku zhodnotit. Jednoznačně proto doporučuji návštěvu Vašeho praktického lékaře, který provede patřičná vyšetření a zhodnotí Váš zdravotní stav. Osobně bych na prvním místě uvažovala spíše o infekci dýchacích cest, která má u kuřáků často těžší a protrahovanější průběh a může se projevovat symptomy, které popisujete. Jak jistě víte, kouření je nejvýznamnějším rizikovým faktorem rakoviny plic, nicméně vede i k mnoha dalším plicním i mimoplicním onemocněním (např. chron. bronchitida, chron. obstrukční plicní nemoc, infarkt myokardu, rakovina močového měchýře atd. - kompletní výčet by byl opravdu dlouhý). Zkuste tedy zvážit abstinenci kouření. Existují specializovaná centra, kde Vám s abstinencí mohou pomoci. Držím palce a přeji hodně štěstí.

MUDr. Petra Kánská
MUDr. Petra Kánská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: OPL, spol. s r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: