Rakovina plic

Maminka mé ženy byla již dříve operována s rakovinou plic a nyní se jí to vrátilo a nejde to operovat a prodělala chemoterapii v Hradci Králové a nyní v Brně na Žlutém kopci měla ozařování a nyní je s námi doma a má předepsáno spoustu prášků a nevíme jak jsou či nejsou vhodné kombinovat.Mimo již dříve užívaných prášků má předepsány nové na bolest a deprese a mně se zdá,že to není vhodná kombinace.Užívá EUTHYROX na štítnou žlázu,HELICIT na žaludek,GLYCLADA na cukr.PRESTARIUM na tlak a nyní ty nové:na bolest náplasti FENTANYL,PATRAMEC a SEVREDOL(zde se mi tato kombinace nelíbí,hlavně patramec a sevredol),dále na zklidnění a jako antidepresiva injekce APAURIN jednou za dva dny(ale je tam psáno při akutním stavu úzkosti),TIAPRIDAL a CITALEX 20 ZENTIVA.Dočetl jsem se v návodech,že by se antidepresiva neměli užívat s morfinem.Můžete prosím poradit co vyřadit.Mívá bolesti,ale ty by se měli utlumit buď naplastmi nebo jen jedním z dalších přípravků na bolest.Co je lepší?Někdy mamka v pohodě spí,ale jindy je zmatená a chodí celý den i noc po bytě a stále s ní někdo musí být a hlídat ji.Partramec má užívat v případě bolestí nejdříve po 6 h a sevredol po 4 h.Může brát oba najednou,když to tak vyjde nebo raději jeden vynechat nebo podat později?A hlavně ta kombinace antidepresiv a morfinu se mi nelíbí.Co s tím?Každý říká něco jiného a o odbornosti doktorů nejsem přesvědčen

Odpověď odborníka:

Milý Lubomíre, zcela chápu Vaše starosti. Chtěl byste, aby mamince bylo možná, co nejlépe a máte pocit, že takový koktejl léků jí spíš přitíží, než uleví. Hádám, že jednotlivé léky lékaři přidávali po sobě následovně, poté , co nový přidaný dosatečně neúčinkoval. Takže vezměme to popořadě. Kombinace preparátů na bolest není úplně nevhodná, lze to tak, ale možná by to šlo i lépe.Náplasti jsou zcela na místě, nepíšete jakou mají sílu. pokud má maminka stálé bolesti a nejedná se pouze o tzv průlomovou bolest, která přichází jen občas a náhle a na tu by měl být právě sevredol, pak je na místě zvýšit sílu náplasti ( toho se rozhodně nebojte, jakmile bolest je není zde žádné riziko závislosti). Je-li nutné sevredol a patramec takto kombinovat v takových intervalech je to známka, že bolest není dobře zvládnutá a náplasti je nutné navýšit! Ty dva léky by měly být je nárazovou záchranou a pak si i mylsím, že by postačil ten sevredol, patramec bude mít na takové použití dlouhý nástup účinku.Pokud by sevredol průlomovou bolest nezvládal zkuste s ošetřujícím onkologem probrat možnost předpisu sublingválního léku nebo intranasálního spreje. Ty bolesti s maminkou asi dělají to, že je neklidná, špatně spí a podobně. Pokud se bolest lépe zvládne, bude pak třeba i potřeba méně léků na zklidnění. Apaurin bych ponechala opravdu jen na stavy silného neklidu, úzkosti, nespavosti. Některé druhy antidepresiv se využívají i v léčbě bolesti. U Vaší maminky s Vámi souhlasím, že jejich indikace asi úplně nutná není, asi i s ohledem na prognosu onemocnění. A poslední tiapridal je také na takové stavy neklidu, ten bych zatím ponechala. Je to těžké takto to řešit jen písemně, snad jsem Vám alespon trochu pomohla a snad je to srozumitelné. Pokud Vám nevyhovuje přístup Vašeho onkologa stran léčby bolesti , zkuste ve vašem okolí vyhledat ambulanci bolesti a zkonzultovat i tam. Moc držím palce!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: