Rakovina prostaty

Dobrý den pane doktore. Před cca 4 koky mně byla odstraněna prostata z důvodu karcinomu prostaty se závěrem: Acinární adenokarcinom prostaty, Gleasonovo skore 3+4=7, stage pT2c, pNO (20 negativních uzlin). Po operaci neberu žádné léky, a ani jsem nepodstoupil žádnou chemoterapii ani ozařování. Postupně se mně zvyšuje hodnota PSA od hodnoty 0,007 ug/l (po operaci) na současnou hodnotu 0,023 ug/l. Je zřejmé, že nádor zřejmě přetrvává v nějeké mikroskopické podobě. Prosím o dopovědi na následující otázky: Při jaké hodnotě PSA musí být zahájena léčba cílená léčba přetrvávajícího karcinomu prostaty? Jaké jsou možnosti, je možné třeba i využít léčení v Protonovém centru v nemocnici Na Bulovce? Mnohokrát Vám děkuji za odpovědi Jirka PS Děkuji celému týmu za osvětu, kterou bezplatně provádíte

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hodnoty do 0,2 jsou v pořádku. Jestliže se zvýší jako u Vás takto minimálně za 4 roky, tak není zřejmá přítomnost onemocnění. Jestliže by přeci jen dosáhla hodnota PSA hranice 0,2, tak by léčba byla standardně ozářením a mělo by jít o vyléčující zákrok.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nebezpečí trombózy upřesní genetické testy
Články: Nebezpečí trombózy upřesní genetické testy
Pro koho jsou vyšetření...
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Včasné odhalení infekce v ráně pomůže lepšímu hojení
Články: Včasné odhalení infekce v ráně pomůže lepšímu hojení
Zanícení poranění bývá...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: