Rakovina prostaty

Dobrý den, můj otec (55 let) na základě potíží s močením absolvoval vyšetření na magnetické rezonanci. Nález byl popsán jako nádor prostaty o velikosti 10x12 mm, dle struktury (či tvaru nejsem si jistá) označen za rakovinový. Následovalo objednání do krajské nemocnice, provedení biopsie...odebráno osm vzorků...nález negativní...kontrola za 5 měsíců. Je to vlastně dobrá zpráva, ale červík hlodá. Je možné, že při odebírání vzorků byl minut nádor (lze to vyjádřit třeba pravděpodobností)? Je kontrola za 5 měsíců dostatečná? Je obvyklé, že se dr. z magnetické rezonance mýlí? Nebylo by vhodné absolvovat rezonanci třeba za dva měsíce znova (zda-li se nález nějak vyvíjí)?Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, 5 vzorků stačí na to, aby byla jistota, že se nemine nádor. Biopsie je vždy rozhodující, nález na NMG nemusí být vždy směrodatný, směrodatný je rozbor buněk v mikroskopu a ten je dělán u odběru vzorku z biopsie vždy. 5 měsíců není tak dlouhá doba na kontrolu, nádory nerostou zase tak rychle, jak si laikové představují, vyčkejte kontroly a věřím, že nález bude zase negativní. Ještě mě napadá, u vyslovení podezření na rakovinu prostaty jsou důležité i krevní odběry - např. antigen PSA /prostatický/, který je u rakoviny podstatně zvýšený. Věřím, že tatínkovi byly dělány i tyto odběry, pokud ne, vyžádejte si je, patří do mozaiky k tvoření přesnější diagnosy. Hodně info o této problematice naleznete zde: http://www.ulekare.cz/clanek/rakovina-prostaty-1-dil-2588?search=prostat&from=10 a také zde: http://www.ulekare.cz/clanek/rakovina-prostaty-2-dil-2587?search=prostat&from=10. Ohledně odběru krve u rakoviny prostaty je vhodný tento článek: http://www.ulekare.cz/clanek/rakovinu-prostaty-muze-odhalit-odber-krve-10163?search=prostat&from=10 . Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: