Rakovina prostaty

Mému tatínkovi byla dneska diagnostikována rakovina prostaty. Je mu 62 let, važí 105kg a je cca 185cm vysoký. V lednu na preventivní prohlídce mu byla naměřena hodnota psa 7,4. Nasadili mu atb léčbu na měsíc a po té hodnota stejná. Různá urologická vyšetření a dnes výsledky z biopsie že z 20 vzorků je 6 pozitivních, tzn asi 30%. Zasaženy jsou prý oba laloky psrostaty. byl odeslán na onkologii do českých budějovic s tím, že biolgická léčba e rovnou zamítnuta a že tam mu řeknou víc. Vím že k prognoze potřebujete mnohem víc info,a le jste schopná mi něco říci i jen z těchhle informací? Jinak se tatínek cítí úplně v pořádku, jen takové ty všední problémy spojené s věkem A ještě se chci zeptat na to jestli je postup v pořádku, Mě přijde strašně zdlouhaví když se přijde na špatné hodnoty v lednu aby se téměř až v květnu potvrdila diagnoza. Zvlášt u nemoci u které jde o čas..... Mockrát vám děkuji a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Milá Jitko, hodnota PSA naměřená v lednu, již byla vyšší než je hranice pro věk Vašeho otce. Nepíšete, proč se v lednu vlastně odběry dělaly, jaké měl tatínek obtíže. Z toho, že byl přeléčen antibiotiky, bych usuzovala, že měli podezření na zánět prostaty ? Pokud ano a po přeléčení, byly hodnoty PSA stále zvýšené, pak píšete, že byla vyštření, jistě ultrazvuk, biopsie. To je správný postup, máte pravdu, že to asi šlo i maličko rychleji, ale to se neodvažuji posuzovat, úplně neznám souvislosti. Na druhou stranu takto zvýšené hodnoty mohou být i u prostého zbytnění prostaty, urolog jistě postupoval dle svých nejlěpších zkušeností... Píšete o biologické léčbě, že byla zamítnuta. Ta se u rakoviny prostaty až tak často neužívá a už vůbec ne v počátečních stadiích onemocnění (což u Vašeho tatínka s ohledem na hodnoty PSA očekávám !) a na počátku léčby. Odhaduji, že další plán bude následující - dovyšetřit rozsah postížení prostaty, vyloučit postižení jiných orgánů (opakuji že s ohledem na hodnotu PSA lze očekávat, že půjde o onemocnění pouze na prostatě), a pak plán pravděpodobně operace nebo ozařování prostaty, které by mohly vést k vyléčení Vašeho tatínka. Moc držím palce !

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: