Rakovina prsu

Dobrý den. Jsem 6 let po částečné ablaci prsu a extirpaci uzlin.Měla jsem duktální karcinom 2 stupně.Chodila jsem na ozařování, a poté na 24 hodinovou brachioteprapii.Kromě občasných otoků a bolestí HK je zatím vše v pořádku. nyní mi na gynekologii zjistili mymomy na děloze a mám silnou menstruaci.Doktor na gynekologii mi doporučil odstranit dělohu. Doktorka z onkologie mi poradila hysterektomi.Doktor z gynekologie mi to však nedoporučuje, že jsem mladá - je mi 45 let. Prosím o Váš názor. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše situace je nelehká a bihužel nelze doporučit jednoznačné řešení. Onkologická léčba (zejména cytostatika a ozařování) zvyšuje riziko vzniku nádorového onemocnění v pozdějších letech (i deset let po operaci). Proto nelze vyloučit, že může i u jinak benigních myomů dojít k malignímu zvratu. Stáít se ale tak nemusí. Hysterektomie by mohla být řešením, bohužel ale nelze vyloučit, že po ní dojde za řadu let k ochabnutí pánevního dna a bude nutná další operace. Doporučuji Vám tuto otázku zkonzultovat to s oběma lékařkami a věřím, že se Vám podaří nalézt správné řešení. Promluvte si s nimi i o alternativách hysterektomie.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: