Rakovina prsu

Dobrý den, přítelkyně (48 let) byla na preventivním mammografickém vyšetření. Poté ji poslali na sonografii. Zde jí bylo sděleno, že bude muset ještě podstoupit biopsii. Chtěl bych se zeptat, zda indikace těchto tří vyšetření následně po sobě znamená silné podezření na onkologický problém. A dále, pokud diagnostik volí takto po sobě uvedené tři vyšetření, což znamená, že si nejspíš není něčím jistý, jak velká může být přibližně pravděpodobnost, že se potvrdí onkologický problém? Vím, že každý diagnostik má "svůj" přístup a zkušenosti, ale jde mi o přibližnou pravděpodobnost na základě např. Vaší zkušenosti.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, je tu vysoká pravděpodobnost, ovšem nelze bohužel vyčíslit nijak procentuálně, hodně záleží právě na zkušenostech hodnotích lékařů. Biopsie a rozbor vzorku pod mikroskopem odpoví velmi přesně (na 100%), je potřeba tedy vyčkat výsledku - nic nevymyslíme. Existuje mnoho pomocných organizací pro ženy s problémy v oblasti onkologie prsu, Mammahelp, Amelie ( http://www.amelie-os.cz/ ) a podobně, ev. se potom s nimi spojíte, jsou velmi prospěšné. Pro uklidnění: dnes není ani nádor v oblasti prsu nijak vysoce nebezpečný jev, pokud je zachycen včas a je spíše menší, existuje kombinovaná moderní léčba, kdy je vysoká pravděpodobnost uzdravení, informujte se potom i na možnosti biologické léčby, kdyby byla vhodná - pozná se podle druhu procesu. Info: www.cilena-lecba.cz. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: