Rakovina prsu-kontroly u lékaře

Paní doktorko,prosím Vás o informaci,jaké kontrolní vyšetření mi má dělat pan doktor na onkologii. Jsem 10 let po 8 chemoterapiích,poté ablaci celého prsu a 35 ozářeních. Stále beru Trozel 2,5mg. Mimo jiné mám hypofunkci štítné žlázy,migrény,latentní tetanii a nedomykavost srdečních chlopní. Vzhledem k tomu,že jsem celý život pracovala jako zdrav.laborantka,zdá se mi,že chodit k onkologovi pro recept a jednou ročně na mamograf,je málo. Není mi povinnen dělat krevní testy a případne scintigrafii?Na můj dotaz,mi odpověděl,že to není potřeba. Uvažuji,že přejdu k jinému lékaři a proto si chci ověřit,jaká mám práva. Samozřejmě nejsem bez potíží a při mých diagnozách nevím,k čemu je přiřadit. Moc Vám děkuji za odpověď. Zdraví Vás E.

Odpověď odborníka:

Milá Evo, Váš onkolog má pravdu. V současné době dle celosvětových doporučení ( s malými odchylkami) se pro sledování žen po léčbě pro karcinom prsu doporučuje pouze klinické sledování a mamograf ( po 10 letech dokonce někteří lékaři se navrací u některých pacientek k dvouletému intervalu), rutinní nabírání markerů nebo vyšetřování ultrazvukem břicha, rtg plic či doknonce scinti skeletu se nedělá. Vyšetření se indikují pouze tehdy má-li pacientka obtíže. Pokud se samozřejmě necítíte dobře, nelze obtíže přičíst ničemu jinému, pak by nějaké přešetření jistě bylo na místě. Vy užíváte Trozel 10 let? Nebo jste měla nejprve Tamoxifen 5 let a ted 5 let Trozel ? Užívání Trozelu déle než pět let pro Vás nepřináší stran základního onemocnění žádnou výhodu, naopak zbytečně Vás zatěžuje. Takže tak. Držím palce, at je Vám lépe!KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x