Rakovina slinivky břišní

Manžel má diagnostikovaný zhoubný nádor slinivky břišní. Nádor je neoperabilní, nelze jej ozařovat a vzhledem k váze manžela 51,5 kg nelze dle onkologa nasadit ani chemoterapii. Pouze lepíme náplasti proti bolesti. Zde je ale problém. Pokud nalepí náplasti ve výši doporučené onkologem (125yg/h) nemá sice bolesti, ale zvrací, tudíž nemůže přibrat. Nebo vylepíme náplast s nižší hodnotou, aby nezvracel, ale to zase nemůže jíst kvůli silným bolestem. Slyšela o přerušení nervového pletence v okolí nádoru, které prý zcela odstraní vnímání bolesti. Ráda bych znala názor, zda je to opravdu možné a zda je to v tom případě účinné. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Milá Dano, an tato možnost ke kompenzaci bolesti existuje, ale přistupuje se k ní až tehdy, není-li ji jiná možnost. Především bych v tuto chvíli doporučila úpravu analgetické terapie, tedy spíše podpůrných léků. K náplastěm je potřeba přidat metoclopramid, který zajistí řádnou pasáž zažívacím traktem, eventuelně nějaké léky k uvolnění psychickému ze skupiny anxiolytik. Věřím, že tato kompbinace by mohla napomoci lépe tolerovat účinnou sílu náplastí.Držím palce!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: