Rakovina střev

Dobrý den,ráda bych požádala o radu. V listopadu jsem ležela v nemocnici(velké bušení srdce,-několikrát se opakující)...podstoupila jsem gastro..mám 2 stupeň chronický zánět žaludku a jícnu..byla vyloučena štítná žláza,plicní embolie,měla jsem holtra na tlak,na tep,sono srdce...od té doby vše bez problémů,2x denně.ortanol 20mg..Hodně po něm krkám,ať změním polohy,dlozhá cesta metrem--nenadýmám...Před měsícem se mi ozvaly veliké bolesti zad,které šly až pod žebra,i bederní páteř.....trvá mi,než se můžu zhluboka nadechnout..musím se hodně předklonit,abych se nadechla..knedlík v krku.szcho v puse..prošla jsem 3 rengeny..našly mi jen výrůstky,nic vážného.Byla jsem měsíc na nechopence...prošla jsem biosynchron,nyní akupunktura...nepomáhá.Dr.mi říká,že jsem hrozně ztuhlá a dala mi bylinky na dodání energie,jater a plyc.Chci se zeptat,četla jsem článek,že dlouhodobé,nevyjasněné bolesti zad můžou být jedním z příznaků rakoviny střev.Mám jen hemeroidy(malé,jinak žádnou řídku stolici nic,,,,ale nechci nic podcenit..jestli to neustálé krkání(neni to nepříjemné-uleví se po něm),bolest zad,dušnost...nemůžou být něco závažnějšího.Je mi 32 let ...a nyní jsem byl opět na kontrolním gastru a hektobacil opět nepotvrzen a sliznice prý klidnější...prášky zůstaly.Myslíte,že si mám zažádat o vyšetření na střeva?Moc děkuji Zuzka

Odpověď odborníka:

Ve Vašem věku je nádorové onemocnění střev velmi nepravděpodobné a neusuzoval bych na ně z bolestí zad. Pokud by vzniklo podezření na onemocnění střeva, doporučoval bych nejprve Haemoccult (test na skryté krvácení ze střeva), v případě pozitivity koloskopii. U zobrazovacích vyšetření pro bolesti zad je ta potíž, že výsledek např. RTG vyšetření jen málo koreluje se skutečnými obtížemi. Nemocní se závažným rentgenovým nálezem mohou mít jen malé obtíže a naopak. Řadu Vašich obtíží může také zhoršovat (nebo i vyvolávat) těžký stres. Potom je lepší řešit příčinu než komplikace (obtíže s trávením, bušení srdce atd.). Pokud možnost nadměrného stresu, úzkosti atd. sama považujete za pravděpodobnou, nestyděl bych se vyhledat psychosomatickou pomoc.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: