Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, je mi 33 let a úvodem se přiznám, že zrovna zdravě, co se týká stravy, nežiju. Docela se přejídám (hlavně večer) a poslední dobou z nedostatku času obědvám např. chlebíčky, i když to jsem teď taky omezil. Dlouho jsem jezdíval na kole, ještě minulý rok chodil do práce pěšky, nicméně teď všechno zanedbávám. Mám 193 cm a 105 kg. Asi před 14 dny se mně objevilo několik problémů: Po ránu jsem měl slabší pocit na zvracení. Objevila se u mě plynatost. Měl jsem pocit, že mám tvrdší břicho. Na záchodě se střídal průjem (né úplně vodnatý) s normální stolicí. Jednou jsem si našel i krev ve stolici, ale je možné, že jsem moc tlačil.(není to první výskyt, několikrát jsem jí už viděl, ale s dlouhým odstupem mezi případy) Když jsem vykonal potřebu, měl jsem po krátkém čase pocit nedokonalého vyprázdnění. Když jsem si došel na zachod, stolice bylo méně a byla většinou zúžená nebo nebyla vůbec. Více jsem v průběhu dne říhal.......Přítelkyně měla doma zbytek probiotik, po kterých se můj stav výrazně upravil (ubylo plynatosti a břicho je měkčí), ale není to ještě optimální. Beru je asi čtvrtý den. Myslíte si, že by mohlo jít v mém případě o něco závažného ? Mám se znepokojovat např. možným nádorem tlustého střeva ? (děda na něj umřel). Osobně si myslím, že by probiotika v takovém případě můj stav nezlepšovalo jako teď, ale nejsem samozřejmě odborník. Musím se přiznat, že mě představa klonoskopie moc neláká vzhledem k mému věku a proto budu v tuto chvíli vděčný za každou radu. Předem děkuji za Vaši odpověď a přeju hodně pracovních úspěchů.

Odpověď odborníka:

milý Jiří, s ohledem na trvání problémů, zlepšení po probioticích, si dovolím trvdit, že nemáte důvod k obavám, pravděpodobně jste prodělal nějaký infekt v oblasti zažívacího traktu. Tyto měsíce různým gastroenteritidám dost nahrávají. Koloskopii bych v tuto chvíli u Vás opravdu neindikovala. V budoucnu ale zvažte alespon vyšetření v proktologické poradně s ohledem na krvácení při stolici, mohli by Vám ulevit ošetřením hemeroidů. A trochu myslete na tu zdravou stravu! A\'t je Vám už jen dobře!KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: