Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, mému manželovi nedávno zjistili zhoubný nádor v tlustém střevě. Vytvořily se už metastázy. Operativně se to již řešit nedá a tak manžel začal docházet na chemoterapii. Jenže jak operatér řekl, nádor je již tak velký, že hrozí ucpání střeva. Dodržujeme bezezbytkovou dietu, ale nastaly problémy s občasnou zácpou. Dodržujeme správnou dietu? Děkuji předem za odpověď a za radu. Marta

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Marto. Bezezbytková dieta může mít za následek zácpu, tedy tužší stolici, právě proto, že je chudá na balastní látky, které se na řádné konzistenci stolice podílejí. Vyprazdňování tužší stolice není tedy nutně příznakem ucpávání střeva (to by se projevilo bolestmi, zvracením...). Jak potíže řešit se domluvte s ošetřujícím lékařem (praktickým) - možno použít některá projímadla, event. jen čípek, pokud ve výživě manžela používáte podporu tzv. sippingem (Nutridrink apod.), jsou k dispozici typy s obsahem vlákniny. Nutno také velmi dbát na dostatečný příjem tekutin. Přeji Vám i manželovi mnoho sil v boji s nemocí.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: