Rakovina tlusteho streva

Dobry den, Lecim se s crhnovou chorobou v term. Ileu (nyni v klidove fazi) jiz ve tretim mesici tehotenstvi jsem mela strasnou bolest v levem podbrisku citila jsem ze se mi tam dere vzduch ale nechtel projit. Pote co prosel zustalo misto bolestive. Pri delsi dobe co jsem nebyla na velke se to vzdy ozvalo pichani v podbrisku az v zadech. Nyni 4 mesice po porodu mam tyto problemy opet. Na gastru mi dr rekl ze to mam jen ze zacpy. Rikala jsem mu i o obcasne krvi ve stolici a jednou jsem mela uzsi nez obvykle a jaksi tvarovanou. Kolonoskopii jsem mela pred tremi lety a kontrastni CT pred mesicem kvuli slinivce to vyslo dobre (popsany i streva) Temer rok a pul skoro nejim vlakninu mam strach ze mi z ni bude blbe a na velkou chodim jen jednou az dvakrat tydne a to jeste nic moc. Podari se mi jen pri navsteve lekare (nervozita). I vetry mi pripadnou jak kdyby sly ven spatne. Mam strach z nadoru tlusteho streva. Je mi 25 let a nikdo u nas v rodine to nemel. Moc dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozhodně bych trval na kontrolní kolonoskopii. CT vyšetření, které se prodělala, asi nebyla CT kolonografie. Pokud chceme, a ve vašem případě ano, vidět stěnu střevní, je kolonoskopie na prvním místě. Idiopatický střevní zánět, který máte, můžeme brat jako rizikový faktor k vzniku nádorového onemocnění. Ale je pravda, že vaše četnost stolice je velmi malá. Je nutný dostatek tekutin, pohybová aktivita, pravidelná strava, probiotika snad pomohou.

MUDr. Lenka Rychlovská
MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Články: Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Pocit studených rukou a...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Počítačová tomografie (CT)
Články: Počítačová tomografie (CT)
Počítačová nebo computerová...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kašel: příznak kouření, nebo bronchitidy?
Články: Kašel: příznak kouření, nebo bronchitidy?
Pokud jste silný kuřák...
Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Články: Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Že vůbec nevíte, jakou...
Bronchitidu signalizuje nejen kašel: poznejte i ostatní příznaky
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: