Rakovina tlustého střeva?

Doufám, že dotaz směruji správně. Ptám se tu, protože žiji v UK a nevím, jestli bylo provedeno vše co mělo. Pokusím se to co nejvíce zjednodušit. Měsíc bolesti břicha uprostřed přímo pod poslední hrudní kostí a také pod pupíkem, kde je bolestivé na pohmat. Dle lékaře jakoby na arterii (vyloučena). Občas vystřeluje do pravého i levého podbříšku a často do zad v oblasti kříže. Začalo to bolestmi hlavy(podobné jako u úpalu). Ty nyní občas. Asi týden na to se ozvalo břicho. Teploty, dle lékaře zvýšené CRP, a jeden jediný den černá stolice (nyní se neopakuje) Provedená vyšetření - krev, moč, sono = negativní. Již 14 dní pravděpodobně hemoroidy. Druhá boulička se objevila týden po první. Velikost cca půl centimetru, centimetr. Hůře se mi přes tu bolest jí (není stálá, zvyšuje se námahou), nezvracím, momentálně bez průjmu, či jiných příznaků. Včera z konečníku pouze světlá krev. Ztratil jsem za poslední měsíc asi 4-5 kilo, což přičítám prvnímu týdnu, kdy jsem jedl jen suchary s vlákninou a zeleninu. Únava je samozřejmost. Ustoupí málokdy. Mám žádat nějaké další vyšetření (např. kolonoskopii), aby se vyloučili vážné příznaky, nebo jsou obavy zbytečné? Jediné co mi bylo řečeno je infekce, paracetamol a do práce. Což mi vyhovuje, pokud to tak skutečně je. Ptám se proto, že místní lékaři údajně velmi často nezvládají diagnózy (respektive je podceňují) a já bych se za rok za dva nerad dozvěděl, že někdo něco zanedbal. Pochopil bych týden, 14 dní, ale bolesti něco málo přes měsíc? Děkuji

Odpověď odborníka:

Milý Jiří, máte pravdu, že Vámi popisované obtíže, trvající měsíc a závěr lékařů infekce, se nezdá příliš uspokojivý. Při Vámi popisovaných obtížích bych se snažila vyloučit problém spíše v horní části zažívacího traktu, budí podezření na možnost vředové chodŕoby žaludku či dvanáctníku (kvůli bolestem a černé stolici), eventuelně také vyloučit onemocnění slinivky. Takže bych doporučila doplnit gastroskopii a ultrazvuk břicha. Světlá krev na stolici bude k těm hemeroidum, které se dost často zhorší při nepravidelnostech vyprazdnování. Pokud by se vředové onemocnění potvrdilo, nezoufejte, léčí se tabletkami (omeprazol, pantoprazol apod), pokud se včas podchytí, neznamenají žádný problém. Naopak jejich zanedbání může vést k vážnějším problémům, například ruptuře apod. Ale to jistě u Vás nenastane, vše bude zase v pořádku .

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: