Rakovina tlustého střeva u přítele

Pane doktore/paní doktorko, seznámila jsem se nyní s jedním mužem, se kterým bych ráda navázala vztah, ale protože minulý rok prošel rakovinou tlustého střeva s metastázemi do jater, zajímalo by, jak by tato skutečnost mohla či nemohla ohrozit mě - jako zdravého člověka. Mám strach se s ním sblížit, popř. mu i něco věřit, ráda bych si tyto informace ověřila od člověka, kterému mohu důvěřovat: řekl mi, že je onkologický pacient, měl rakovinu tlustého střeva s metastázemi v játrech, kam se přesunuly později a tam se ustálily. Je po operaci, kdy mu odebraly kousek střeva, játra řezaná nemá a řekl mi, že už je rok ,,vyléčený" a nyní byl na kontrole a je OK, již zase plný sil a má jen již nějakou bioléčbu. Já se bojím několika věcí, za prvé nyní odjel k moři a vím, že babička, která měla rakovinu, nesměla na slunce. On prý může a není to problém. Dál se bojím, vím, že některé druhy jsou i přenosné (papilomavirus atd, který napadá konečník atd.) nic takového prý nemá. Měl to prý ze stresu a špatné stravy a je si toho vědom. Mohl/mohla byste mi prosím říct, zda je či není možné, aby mě nakazil (když budu mít jeho DNA ve svém těle - sliny atd.), zda je možné že může na slunce a také, jak závažná to je diagnóza, s ohledem na budoucí budování rodiny? Omlouvám se, že Vás tímto zatěžuji, ale nemám nikoho, kdo by mi mohl poradit. Spermie si zamrazil, než podstoupil léčbu, čili otěhotněním by to asi bylo OK. Moc Vám děkuji a zdravím Vás, Markéta

Odpověď odborníka:

Markéto, chápu Vaše obavy, ale rakovina tlustého střeva Vašeho přítele nemůže ohrozit Vaše zdraví, nejde o přenosné onemocnění. Ohledně rizika pobytu na slunci Vám nemohu odpovědět, zde záleží na současně probíhající biologické léčbě. Diagnosa rakoviny tlustého střeva s metastázami do jater je závažná diagnosa s nejistou prognosou, měla by jste si s přítelem v klidu probrat otázku plánování rodiny i s ohledem na možnost, že se pomocí biologické léčby nepodaří nemoc udržet pod kontrolou. Přeji Vám pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pánské potíže? Homeopatie pomůže nejen se záněty
Články: Pánské potíže? Homeopatie pomůže nejen se záněty
Zdraví a správná funkce...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Muži a porod
Články: Muži a porod
V současné době vítá...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bronchitida (zánět průdušek)
Články: Bronchitida (zánět průdušek)
Pod pojmem bronchitida se...
Mléčný a trvalý chrup
Články: Mléčný a trvalý chrup
Lidé mají zuby dětské...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x