Rakovina u starého člověka ii

Dobrý večer. Děkuji za rychlou odpověď. Bohužel, něco takové jsme očekávali, ale jsme rozčarováni z názorů lékařů, které se značně liší... I proto mě zajímal váš názor na další postup. Jedni lékaři jsou zastánci chirurgického řešení, kvůli možnému zneprůchodnění střev v budoucnu a možné akutní operaci. Druzí by nasadili chemoterapi, jiní by prováděli další vyšetření... Jen jeden z lékařů se přiklání k paliativní léčbě a tlumení případných bolestí. Nejsme z toho moudří :-( Babička sama obtíže prý žádné nepociťuje, jen je nezvykle unavená, což ona jako jinak velmi vitální člověk špatně snáší. Nechceme , aby babička zbytečně trpěla, ať dalšími prováděnými vyšetřeními a nebo samotnou léčbou... Lze říci jaká je doba přežití? Kolik týdnů, měsíců jí zbývá? Jaký můžeme očekávat další průběh nemoci nebude-li se babička nijak léčit? Co pro ni můžeme my jako rodina udělat? Ještě jednou moc děkuji za vaši odpověď! Dana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vy jako rodina jí můžete zajistit důstojné zacházení bud doma s pomocí charitativních nebo pečovatelských služeb (je to ale velmi náročné) nebo v hospicu, kde je to velmi důstojné a klidné, existují také dobré LDN. Předtím ale určitě možné ještě zvážit léčebné postupy - chemoterapie by byla jistě vhodná, je to sice rasantní zásah, ale pokud by neůčinkovala, dá se vždycky přerušit. Někdy se právě používá i ke zmenšení nádoru před operací a zmenšení metastáz. Pokud je babička vitální a optimistická, také závisí na její biol. věku (stavu organismu jako celku) a taky stavu srdce /kvůli možné narkose při operaci/, je určitě možné zkusit i operaci. O všem by vás ale měl informovat podrobně její oš.lékař,abyste mohli zvážit všechna pro a proti. Také je dobré zjistit její postoj k nemoci a léčení, protože brát jí např. naději tím, že byste jako rodina rozhodli za ni, nemusí mít nejlepší vliv na její psychiku. Všechen postup ohledně terapie je závislý hodně na jejím stavu těla /tzv.biologický věk/ i chuti bojovat, nelze to na dálku všechno posoudit, proto moje první odpověd byla jen stručná, vycházela pouze z popisu CT/PET vyšetření. Poradte se s lékařem, kterému důvěřujete - proberte všechny možnosti a budete jistě moudřejší. Stav je vážný, ale není třeba házet flintu do žita, rozhodně nikdo /ani jasnovidec/ nemůže ted říci, jak babička bude dlouho žít. Je to obtížná situace, ale množství informací, aktivita vás, jako rodiny, a babiččina chut bojovat a žít ji určitě posune někam kupředu.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: