Rakovina žaludku

Dobrý den, matka prodělala rakovinu žaludku - difuzní adenokarcinom žaludku bez metastatického postižení. Bylo odebráno 2/3 žaludka. Chemoterapie není nutná, následná kontrola za půl roku. Není tato doba dlouhá, je to standardní postup? Jak velké je riziko, že se nemoc vrátí nebo propukne někde na jiném místě? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, riziko případné recidivy karcinomu žaludku závisí na více faktorech, především prorůstání nádoru žaludeční stěnou (T stadium) a postižení uzlin (N stadium). Vzhledem k tomu, že nebyla doporučena další léčba, předpokládám, že šlo o časný typ nádoru bez postižení uzlin. Zde je riziko recidivy nejmenší. Postup následného sledování u karcinomu žaludku není standardizován, osobně bych doporučil zpočátku kontroly po 3 měsících, ale ani delší interval není možné považovat za chybný.

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: