Rána na noze

Dobrý den, včera jsem šlápl na hřebík, byl v desce, ale na pohled čistý. Byla to vylomená deska z chaty. Po šlápnutí jsem nohu zvedl a celá deska i s hřebíkem vyjela, sundal jsem si botu i ponožku a táta mi zastavil krvácení (nebylo moc dlouhé) polili jsme chodidlo slivovicí a dali jsme na to (až později jsme zjistili) trojcípý šátek a ten jsme převázali obvazem. Ani to nijak zvlášť nebolelo. Večer mi to trochu napuchlo a mám kolem místa zranění červenou skvrnu. Horečku jsem neměl, teď je to asi 24h po zranění. Noha mě nebolí, jen když na tu část chodidla stoupnu. Tetanovku (směs s nějakým dalším očkováním) jsem měl naposledy 2010, je mi 16 let.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, laické ošetření jste provedli vcelku správně, tedy až na tu slivovic, tou je lepší se desinfikovat vnitřně a na ránu dát např. betadine, nebo jinou k tomu určenou desinfekci. Nicméně tyto bodné rány znečištěnými předměty mají často tendenci se zanítit a poté je nutné ránu chirurgicky ošetřit v lok. anestesii a případně nasadit ATB. Pokud tedy budete pozorovat rozvoj otoku, zarudnutí, pálení a zhoršení bolesti, vydejte se na chir. ambulanci.

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x