Rázová vlna

Dobrý den, již od října 2012 se léčím s kolenem - prý asi chrupavka, zkoušela jsem rehabilitace - ultrazvuk, vířivka, obstřik, 3x Sinovial, nepomáhá nic, rozhodla jsem se před AS kolene ještě vyzkoušet rázovou vlnu, byla jsem již 2x a stav se výrazně zhoršil, je tento stav normální, mám pokračovat nebo léčbu přerušit. Ještě jsem se chtěla zeptat, lekař mě objednal na AS kolene na 15 května, mám nějakou možnost dostat se na operaci dřív nebo musím čekat?

Odpověď odborníka:

Léčba kterou uvádíte, že jste prodělala může zklidnit poraněné koleno např. zhmožděním., nikoliv takové, které je poraněno uvnitř. Rázová vlna použitá na léčbu kolen.kloubu je bohužel také nevhodně použitá. Má smysl například na bolestivé svalové úpony, to je u kolen.kloubů vyjímečné. Nepíšete jak jste byla vyšetřena, z vaší úvahy, že to bude asi chrupakvka vyplývá jako pravděpodobné, že jste buď nebyla vyšetřena dostatečně a plán artroskopie je východiskem z nouze. Je ale pravda, že při takovém vyšetření lze opravdu vidět funkci kolenního kloubu zřeteklně. Správné by ale bylo napřed vyšetření magnetickou rezonancí, která ukáže koleno stejně dobře bez operačního zákroku. navíc je velmi pravděpodobné, že vaše koleno je relativně zdravé, není však správně zapojeno do souladu funkce pánve a bederní páteře . Doporučuji návštěvu zkušeného fyzioterapeuta nebo lékaře, aktivní lékařskou fyzioterapií se zabývajícího. Je dost možné, že artroskopie ani nutná nebude. Operace je vhodná tehdy, je li si vyšetřující lékař jistý, že má co operovat, jako způsob vyšetření je velmi zastaralou metodou.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: