Re: antikoncepce, antibiotika a postinor

Jště bych s dovolením reagoval na odpověď MUDr. Hasilové Re: 30.8.2012 Dobrý den, přítelkyně užívá hormonální antikoncepci a ve dnech 24., 25. a 26. 8. užila antibiotika. O den později došlo k nechráněnému pohlavnímu s ejakulaci do pochvy. Po styku si však uvědomila, že užila antibiotika a tak si sehnala tabletku po POSTINOR2. Polkla ji 7 a pul hodiny po styku. Druhou tabletku užila přesně 12 hodin po té první. Ted je tomu 16 hodin co polkla druhou tabletu a zatím se jí neobjevily žádné nevolnosti. Chtěl bych se zeptat jaké je riziko otěhotnění a kdy může nejpozději dojít ke krvácení vyvolané postinorem? Může dojít k výraznému opoždění následující menstruace? Nevíme co očekávat a proto máme obavy. Děkuji za odpověď. Odpověď MUDr. Hasilové: Dobrý den, běžná antibiotika účinek antikoncepce neovlivňují, tedy užití Postinoru bylo zbytečné. Riziko otěhotnění je zde prakticky nulové. Krvácení se nyní může objevit nepravidelně pro kombinaci hormonálních léků. Nový dotaz: Ještě bych chtěl dodat, že dotyčná antibiotika v příbalovém letáku antikoncepce byla uvedená jako riziková a styk proběhl 10 dní po začátku předčasné menstruace, která trvala 5 dní. Máme strach z ovulace. Mohli jsme se vpřípadné ovulace více příblížit k plodným dnům a předokladu otěhotnění když užila postinor? Je to 5 dní a postinor zatím nevykázal žádnou reakci. Z toho mám obavy. Měla by se tedy poradit s gynekologem? . Sám ji přesvědčuji, ale není si jistá, zda mu má řící, že užila postinor, bojí se. Sám ještě s postinorem nemám zkušenosti a proto mám možná zbytečné otazky. Ještě jednou děkuji za případnou odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, těhotenství je nepravděpodobné, určitě ještě užívejte bariérovou antikoncepci (ještě min.7dni po užívání ATB) . Menstruace by se měla dostavit normálně v termínu, lze i lehce před termínem nebo po termínu. Pokud chcete mít jistotu, lze těhotenský test kolem termínu očekávané menstruace - spíše 3-4 dny po. Pro příšte je dobré uvádět,jaká antibiotika užíváte. Ne všechny typy antibiotik reagují s antikoncepcí. Doufám,že je odpověď dostačující:)přeji hezký den

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: