Re: azbest

Dobrý den pane Ducháčku děkuji Vám za odpověď a rád bych se Vás ještě na něco zeptal.: Ten eternit už byl zlikvidován a na zahradě už jsou jen dvě střechy z eternitu (na kolnách). Tak bych se vás rád zeptal jestli bychom si měli opatřit nějakou příslušnou firmu na měření azbestových vláken v ovzduší. Mluvil jsem o tom s maminkou a ona žádnou firmu volat nechce. Je si jistá že když po eternitu šlapala tak byl v igelitové tašce a tak se nemohla vlákna uvolňovat (podle jejích slov) . A prý i kdyby se uvolňovali tak ty vlákna odvaje vítr. Takže můj dotaz shrnu : měli bychom si zavolat firmu na měření azbestu v okolí domu ? A jak vysoké riziko rakoviny plic má moje maminka? A jaké je nebezpečí pro mě když jsem byl jednou od ní tak 3 metry při likvidaci ? Ještě bych dodal že eternit "šlapala" v blízkosti domu a na tomhle místě i věšíme prádlo. (Máma říká že to tam "šlapala" jen jednou ,ale nevím jestli jí mám věřit.)

Odpověď odborníka:

dobrý den, na Vaše otázky neumím jednoznačně odpovědět. Myslím, že riziko nelze přesně určit - obecně platí, že riziko roste s výší exposice a hlavně s její pravidelností, tedy ohrožení byli pracovníci, kteří pravidelně docházeli denně do továrny, kde se pracovalo s asbestem apod. Takováto v podstatě jednorázová exposice má myslím velmi malé riziko, ale číselně ho vyjádřit nedovedu. Zda existuje nějaká firma na měření asbestových vláken v ovzduší, nevím.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: