Reakce na vaší odpověď

Dotaz od: Jan | Publikováno: 5.6.2012 .Dobrý den, rád bych o spíš takové laické přeložení mé zprávy z CT a neuroložky ( trochu mě to popsat, sám se v tom moc nevyznám ) : Ve výši L3-4: malá foraminální dx.protuze bez útlaku kořene L4_5: cirk.protruze s malou deformitou DV L5_S1: dorsální mediální subligamentosní herniace, na kterou navazuje kaudálně uložený objemný do 12mm sekvestr paramediálně sin.dilokovaný s velkou deformitou DV a útlakem kořene S Už mě to trápilo 3 měsíc a jeden scecialní ( moc cvhálený ) masér ( fyzioterapeut ) mě to srovnal do roviny a můžu úplně cokoli ( chodim do posilovny, kde zvedám i velké zátěže, chodím běhat a krom tenisu, který je na to asi nejvíce nebezpečný všechno ), ale do teď pořádně nevím co mě je a co mám dělat ! Je pravda, že mě to cca jednou za měsíc chytně ( asi to nějak přeskočí ), ale opět jdu za tímto fyzioterapeutem a ten mě to opět napraví a je to dobré. Taky už jsem slyšel i o operaci, ale na tu se mě tedy rozhodně nechce! Rád bych o Váš názor, co mě vlastně je a jak je to nebezpečné, před děkuji za odpověď. Odpověď odborníka: Mezi 3. a 4. bederním obratlem protlačování meziiobratlové ploténky, nikoliv výhřez, bez tlaku na otvor výstupu míšního nervu.Poodobně mezi 4. a 5. bederním obratlem. Výhřez je metzi 5. bederním a 1 křížovým obratlem na který navazuje výrůstek uložený blíže střední čáry s deformitou durálního vaku /míšní plena/ a útlakem nervového kořene. Nevídím CT, neznám podrobně vaše potíže, neznám vaše klinické vyšetření tedy objektivní nález takže se mohu vyjádřit jen velmi rámcově. Degenerativní změny postihují celou bederní pateř, ale nejvážněji oblast mezi 5. bederním a 1. křížovým mobratlem. Zde je nález, který by se měl řešit operativně, protože útvar vytlačuje mišní plenu a tlačí na nervový kořen. Pokud se stav po zásahu fyzioterapeuta zlepší je dobře. Ale je třeba být neustále ve střehu protože může dojít ke zhoršení a potom operace může být potřeba velmi rychle. Na okraj podotýkám, že jsem sám po operaci ploténky mezi 4. a 5 bederním obratlem. Rozhodně sledovat stav a nezvyšovat pohotovost pro další posun disků na příklad zvedáním břemen v ohnutí. Další preventivní aktivity určitě doporučí váš lékař. Děkuji za Vaší odpověď( velice si toho vážím)... Jestli tomu rozumím, tak mám 12mm výhřez ? A operace bude do budoucna stejně nutná? Nebo je možnost nějakého vstřebání či jiné věci, že se to zlepší?

Odpověď odborníka:

Malé protlačování ploténky mezi 3. a 4. bed. obratlem. Mezi 5. bed. a prvním řížovým obratlem malý výhřez ploténky, další změny popsány již v předchozí odpovědi velmi podrobně. Odkazuji na tuto odpověď.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Abstinenční příznaky: jak to vypadá, když ohrožují život
Články: Abstinenční příznaky: jak to vypadá, když ohrožují život
Jedním ze znaků závislosti...
Dopřejte svému nosu pravidelnou péči
Články: Dopřejte svému nosu pravidelnou péči
Čištění zubů či mytí rukou...
Nádory trávicího traktu
Články: Nádory trávicího traktu
Nejzávažnějším onemocněním...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
 Atopický ekzém u psů
Články: Atopický ekzém u psů
Stejně jako lidé mohou i...
Dospívající a hepatitida typu C: hrozbou jsou nejen drogy a sex
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: