Reakce po chemoterapii

Pane doktore, manželovi byl diagnostikován v listopadu 2013 karcinom konečníku a matastázemi na játrech. Lékaři volili postup livefirst - nejdříve operace jater, pak chemoterapie a pak operace prvotního nádoru. Při plánované operaci jater v prosinci zjistili, že játra jsou momentálně neoperovatelné, následovala magnetická rezonance jater, kde se potvrdilo v játrech 17 metastáz. Začala tedy chemoterapie, 1. cyklus Xeloda, 2.cyklus Xeloda + Avastin. Manžel prochází zatím velmi dobře, bez veškerých potíží. Žádné zvracení, průjmy, úbytek na váze. Dá se předpokládat, že léčba "zabírá", když to má tento průběh? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Romano, úspěch onkologické léčby je zapotřebí posuzovat v každém individuálním případě z několika hledisek, z nichž prioritním by měla být kvalita života nemocného. Tu může nejlépe hodnotit sám pacient, pak jeho nejbližší, a teprve pak jsou na řadě objektivní nálezy členů onkologického týmu na podkladě zobrazovacích, laboratorních a jiných vyšetření. Dobrá tolerance chemoterapie nebo radioterapie nezaručuje citlivost nádorových buněk na zvolenou léčbu. Doporučuji Vám udržovat co nejotevřenější komunikaci s Vaším manželem a jeho ošetřujícími lékaři, abyste mohli včas reagovat na jeho potřeby. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: