Reaktivní mononukleóza, únava

Dobrý den, paní doktorko, z výsledků krve mi byla zjištěna reaktivní mononukleóza. Trpím již dlouho únavou, bolestí svalů a kloubů. Doktorka mi poradila užívat půl roku vitamíny na imunitu. Co bych měla ještě změnit? Mám držet dietu, necvičit? Cvičím pravidelně jogu a pilates a cvičení mi pomáhá nejen na problémy se zády, ale i na psychiku, měla bych se cvičením na pár měsíců skutečně přestat? Dále jsem se Vás chtěla zeptat ohledně mateřství, na jak dlouho bychom snažení o miminko měli odložit? Přenáší se tato nemoc na plod?

Odpověď odborníka:

Pro nález reaktivní mononukleózy svědčí výskyt protilátek IgG VCA, EBNA, EA a ev. IgM VCA. Léčba probíhá symptomaticky, je vhodné držet jaterní dietu s omezením alkoholu a přepalovaných tuků, možné je užívat hepatoprotektiva (např. Essentiale Forte). Fyzickou aktivitu je vhodné volit nenáročnou, proto v joze a pilates můžete pokračovat. Stran těhotenství se domluvte prosím se svým ošetřujícím lékařem, který má k dispozici veškeré vaše výsledky. Plod je při těhotenství ohrožen při primoinfekci.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: